"Ако "Демократична България" успее да се пребори за второто място в 47-ото Народно събрание, означава, че ние ще получим мандат за съставяне на правителство", заяви пред БНР депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев. Той подчерта, че в такава ситуация, те ще настояват за коалиционно споразумение с другите партии, които ще влязат в управлението.

По думите му опцията за коалиция с ГЕРБ е изключена.

Във връзка с евентуален политически проект на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, депутатът от ДБ заяви:

"Те са наши съмишленици и за нас тяхното място е в нашата общност и се надяваме под някаква форма те да бъдат част от "Демократична България" . Те го знаят много добре, че ДБ е отворена за тях. Не е тайна, ако ние искаме истинско и силно управление, мандатът трябва да е в ДБ, от тази позиция тяхното място е в ДБ".

Депутатът подчерта, че в близките дни колективните органи на ДБ ще вземат решение дали ще имат свой кандидат за президент и кой ще той.

Мирчев изказа мнение, че Бойко Борисов е "голямата тежест" за ГЕРБ и ако от партията искат да се реформират, в което той заяви, че не вярва, трябва да помислят как да се отърват от него.

"Служебното правителство показа, че може да се работи много по-ефективно и носталгия към ГЕРБ не може да има", каза Ивайло Мирчев.