Не сме загубили в превода. Във Франция също бяха изненадани от това интервю на Еманюел Макрон, защото то беше дадено за списание, което се чете от по-десни хора - привърженици на льо Пен. Явно търси тяхната подкрепа.

Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV евродепутатът Иво Христов, който коментира интервюто на френския президент Еманюел Макрон, в което той твърди, че предпочита легалните мигранти от Африка пред българските и украинските банди. 


"Макрон търси да спечели на наш гръб реноме на нерасист. Българи и украинци бяха дадени като контрапункт на две африкански нации. В този смисъл ние имаме всички основания да реагираме остро.

Френската близост със Сърбия е исторически факт и ние също сме я усещали на наш гръб назад във времето. За мен обаче неговата позиция за спиране на разширяване на ЕС е принципна.

По тази тема той винаги е бил недвусмислен и е давал редица интервюта, че ЕС не може да продължи да действа по този начин и едно ново разширяване ще го блокира. Очевидни са лидерските желания на Еманюел Макрон. Ангела Меркел си отива, Великобритания също е на изхода на ЕС.

Това дава шанс на Франция да поеме лидерска позиция в ЕС и това обяснява тази активност на Макрон. За мен той не бърка и по отношение на НАТО, когато каза, че съюзът е в мозъчна смърт. Факт е, че САЩ искат да се оттеглят и да не бъдат водещ жандарм. Факт е, че турската армия навлезе в Сирия без да спазва никакви правила.

Турската флота вършее и в кипърския шелф и никой не може да реши този проблем. Ние не бива да приемаме обидите на който и да е. В политиката приятелството се изразява в действия. Не можем да подозираме Макрон в антибългарски действия, но в случая с това интервю той сбърка", категоричен бе Иво Христов.

"Президентът винаги е спазвал Конституцията. За мен го направи и вчера. Мотивите му да откаже да подпише указа за назначаването на Иван Гешев са логични.

Президентът никъде не коментира качествата на Иван Гешев. Тук говорим за отказа на изпълнителната власт да номинира втори кандидат и така да обезсмисли процедурата за избор на нов главен прокурор", коментира Христов решението на Румен Радев