Президентът Румен Радев официално разкри, че третият мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-то НС отива в ръцете на БСП, както БЛИЦ вече съобщи. Социалистите ще получат папката в понеделник на среща с държавния глава.

Сега големите въпроси са два - кой би участвал в правителство под шапката на Столетницата и каква конфигурация ще предложи Корнелия Нинова. 

Всъщност вече някои от парламентарно представените партии разкриха дали биха водили разговори с БСП за кабинет. В неделя сутрин по темата се изказа Калина Константинова от ПП, още преди да знае къде ще отиде третият мандат:

„Ще се отзовем на покана за разговори за третия мандат. С БСП сме изчиствали много казуси, така че можем да постигнем консенсус. Ще поставим Изборния кодекс като една от основните теми”, заяви депутатката от ПП.

Темата с мандатите бе коментирана в неделния ден и от Делян Добрев от ГЕРБ. Депутатът бе скептичен, че Столетницата ще се справи със сложната задача за конструиране на правителство в рамките на този парламент и призна, че се надява все пак президентът да даде шанс на ДБ:

"Надявам се да се случи така (ДБ да получи мандата). Има три варианта. Президентът да го даде на БСП, Български възход или ДБ. Ако го даде на БСП, това означава, че президентът ни праща на избори.

Президентът не бива да дава мандата на БСП. Там шансът за правителство е нула.

Все пак обаче ГЕРБ са готови да отидат на среща с представители на БСП. Именно това анонсира в събота лидерът на партията Бойко Борисов.

По думите му партията има решение да не се коалира с левицата, но пък ще върнат жеста на БСП, защото Нинова се е явила на консултациите, проведени от проф. Николай Габровски в опит да реализира първия мандат:

"Анализирайки последните изказвания на Илияна Йотова, че мандата трябва да се даде на формация, която да продължи политиката на служебното правителство, най-вероятно няма ДБ да има главна роля. Може би БСП, защото в служебното правителство в предишното беше Янаки Стоилов, сега е Зарков, Лечева, Явор Гечев, това са все висши кадри на БСП“, обясни той.

БСП няма как да подкрепим, но уважаваме политики, които водят. Те се явиха на разговори с излъчените от нас кандидати за кабинет, затова и ние ще отидем“, обеща той.

Най-вероятно на поканата за разговори ще откликнат и от партията на Стефан Янев. Самият той през изминалата седмица призна, че иска "Български възход" да бъде запомнена като най-диалогичната партия в 48-то НС и ще разговаря с абсолютно всички политически формации.

След официалното решение мандатът да отиде в ръцете на БСП обаче от формацията все още не са направили своя коментар.

Освен от БВ отговор ще се очаква от ДПС и "Възраждане".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук