Горан Благоев от „Републиканци за България“ заговори за холандски модел и мотивите си за влизане в политиката. Той представи вижданията си в интервю пред Медиапул.

„Лично моят мотив е да покажа новия модел политик като холандския премиер Рюте, който си отива на работа с колелото, живее в апартамента, който е купил още като студент, носи отговорността за ръководството на държавата, но живее адекватно и скромно, както е живял преди да стане политик“, заявява Благоев, чийто партиен лидер Цветан Цветанов за ирония на съдбата далеч не живее в апартамент, купен в студентските години, предава tribune.bg

Цветанов, бившият втори в ГЕРБ, излетя от партията след скандала „Апартаментгейт“.

Според вижданията на Благоев очевидно не Цветан Цветанов, а Марк Рюте трябва да бъде пример за българските политици.

„… за да не ни плюят хората, че ние отиваме там, за да се наядем. Не, аз не отивам да ям, в политиката искам да работя за държавата. Искам този народ най-сетне да възстанови националното си достойнство“, казва още Благоев.

Самата идея, че хора от Цветановата партия говорят за апартаменти обаче стана повод за множество подигравки. По статията читатели питат в кой от многото апартаменти щял да живее и се учудват дали не е объркал в коя партия е.

„Не можете да наложите модела Рюте, дори и хипотетично да приемем, че спечелите изборите, нещо, което ще се случи на куково лято. Първо, защото Цветанов никога не е бил студент, завършил е ВИФ „Г. Димитров“ задочно за учител по физическо възпитание и второ- неговият апартамент никак не е студентски-има асансьор и вероятно е над 100 кв. м.“, пише потребител с прякора „Мюнхен“.

Темата стана популярна и във Фейсбук:

Журналистката Полина Паунова:
Горан Благоев, скъпи приятели, от партията на Цветанов, казал в интервю за Медиапул, че „Републиканци за България“ искат да наложат у нас модела „Рюте”. А именно - с колело на работа и студентски апартамент.

Разбирам ги хората, по тая логика и аз искам да наложа мерките 90/60/90.
Но сега сериозно: ако студентските апартаменти у нас ще са с частен асансьор и вграден псалм във фасадата, веднага ще гласувам за българския Рюте. Моля, моя студентски апартамент да има френски прозорец и в асансьора спретнати стюарди веднага да ми сипват питие на прибиране. Ако това ще дават - айде, от мен да мине ще тръгна с колело на работа.

Христо Комарницки
Ето това наричам безочие и цинизъм!

Хората на многоапартаментчика Цветанов да говорят за модел „Рюте“, при който лидерът им отдавна щеше да е осъден и забравен.

Явор Дачков
И според Горан Благоев от партията на Цветан Цветанов сега е момента за апартамента. Фройд на квадрат (ен метър).