Журналистът Горан Благоев, който стана един от учредителите на "Републиканци за България" на Цветан Цветанов завежда дело срещу генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, съобщава Lupa.bg.

Действието идва, след като Благоев беше свален от ефир и на фона на промени в програмата на обществената телевизия. По информация на изданието искът в съда нямало да е само за възстановяване на работата на Благоев, а и за финансово обезщетение за нанесените вреди.

По-рано днес Цветан Цветанов оформи и изпрати позиция на партията си до президента, премиера, председателя на Народното събрание и председателя на СЕМ относно свалянето от ефир на Благоев.

Според „Републиканци за България“ това било акт на лична саморазправа, извършен от ръководството на БНТ към техен съмишленик. Това целяло „единствено дискредитирането на един от най-популярните телевизионни водещи в БНТ“.

Организацията на Цветанов намира това за политическа репресия, защото нямало логическа обосновка как са стигнали до извода, че предаването е „изчерпало своя ресурс“.

„Изчерпването“ на предаването явно се дължи на обстоятелството, че г-н Горан Благоев е един от учредителите на ПП „Републиканци за България“, се посочва в позицията на републиканците.

Те допълват, че Горан Благоев никога не е коментирал пряко или косвено актуални политически партии. За проявено от него в работата му партийно пристрастие не би могло да става и дума, тъй като ПП „Републиканци за България“ е в процес на учредяване, не е завършило производството по регистрацията й в съда и тя все още не е субект на правото.

Генералният директор имал лично отношение към г-н Горан Благоев, а сегашният състав на УС на БНТ се състои изключително от бивши съпартийци на г-н Емил Кошлуков от ПП „Новото време“, на която и той се явява учредител и председател от 2004 г. и 2009 г. , пише още в позицията