Ако изборите за Народно събрание (НС) се проведат днес, ГЕРБ-СДС ще получи с 9% повече от втората политическа сила ПП-ДБ, а от новия парламент ще изпадне "Величие", които вече се разпаднаха. Това показват резултатите от проучване на "Маркет Линкс".

Социологът от агенцията Добромир Живков коментира проучването, което показва нагласата на хората за избори през есента и какво е доверието на избирателите към политическите фигури у нас. 

Инфарктно проучване за НС и кабинет 2 седмици след вота, лошо ни се пише

Добромир Живков

"Изненадващ е резултатът от запитването и това, че хората са посочили опцията за ходим отново на избори през есента.

Очевидно сега се случват процеси в българския политически живот, които не са приключили и дори сред избирателите има усещане, че ние сме в едно междинно състояние, което би следвало да мине през едно национално предброяване за подкрепа за българските политически сили. 

Да се разрешават някои важни въпроси - да се види какво ще се случи с ДПС, Величие... 44% одобряват ходенето на избори, 19% не одобряват и 37% са неутрални", заяви той в сутрешния блок на bTV. 

"Има неудовлетворение сред българските избиратели, които търсят позитивно развитие", поясни Живков и допълни: 

"Въпреки всичко и въпреки това, което видяхме последно, ние не можем да очакваме особено висока избирателна активност. Дори декларираната в момента е сходна с тази, която получихме на предходните избори.

Очакваме отново под 40% избирателна активност, освен ако не се получи една добра кампания и да успее да мобилизира широката общественост.

Разговаряйки с хората се усеща, че има желание към завръщане и упражняваме на своя вот. 

Нагласите на хората са отново към ГЕРБ-СДС. При ДПС имат да се разгръщат процеси и не е ясно тяхното място.

"Възраждане" има спецификата да мобилизира последните дни преди вота, така че можем да си обясним техния нисък вот към момента. 

"Величие" получават 3,7% на база гласуващи, което не е никак малко и нека не прибързваме със заключенията. "Величие" беше голямата изненада на изборите през юни. В никакъв случай не можем да кажем как ще се развият нещата и дали ще сформират свое ядро". 

"Прогнозните проучвания към момента са следните: ГЕРБ-СДС - 23%, ДПС - 12,8%, ПП-ДБ -15,3%, "Възраждане" - 11%, БСП-6,9%, "Има такъв народ" (ИТН) - 5,2% и "Величие" - 3,7%", поясни социологът.

 

Доверието в политическите лица, според социологическото проучване е следното: На първо място е Румен Радев, след това Бойко Борисов и на трето място Слави Трифонов