Действащи съдии, прокурори и следователи да могат да участват в президентски, парламентарни и местни избори, в качеството им на кандидати, като непартийна кандидатура, от гражданската квота или като независими. 

Такова предложение за изменение в Закона за съдебната власт (ЗСВ) са направили Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Валентина Василева от „Изправи се! Мутри вън!“, пише legalworld.bg

Малко след като същите четирима депутати внесоха лобистките си поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се осигурява бърза писта за прекратяване на наказателните производства срещу обвиняеми лица, Хаджигенов, Бабикян, Капон и Василева решиха да борят „дискриминацията“ сред магистратите, на които ЗСВ отнемал шанса да участват в избори.

В мотивите на четиримата народни представители е записано, че съществуващата в настоящия чл. 195 ал. 1 т. 6 забрана за съдиите, прокурорите и следователите да членуват в политически партии или коалиции, в организации с политически цели, да извършват политическа дейност, както и да членуват в организации или да извършват дейности, които засягат независимостта им, нарушавала „основното пасивно избирателно право на магистратите“.

Като оставим настрана факта, че въпросната разпоредба на ЗСВ фигурира там именно с цел да се запази независимостта на магистратите и да не се допуснат евентуални последващи зависимости при работата им по дела, предложените от „Изправи се! Мутри вън!“ промени влизат в противоречие и с Конституцията, в чийто чл. 117 (2) е записано, че: „Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона“.

Всъщност, зад предложението на Хаджигенов, Бабикян, Капон и Василева прозира нещо повече от обикновена грижа за правата на съдиите, прокурорите и следователите като обикновени граждани на Републиката. А именно – да бъде отворен пътят на конкретни магистрати за пряко влизане в политика, докато все още стоят на топлите си места в съдебната власт.

А кои точно са те в магистратските среди много отдавна се знае, поради факта, че и въпреки забраната за участие в политическия живот на страната, част от тях не се ограничаваха в политиканстването и опитите за прокарване на определени идеологии в системата и сред гражданите.

Може би най-яркият пример за последното е самият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който още от стълбището на Съдебната палата в София през декември 2015 година започна откровено да проявява политическите си амбиции. Това не остана незабелязано от поредица негови колеги в няколко поредни състава на Висшия съдебен съвет (ВСС), които многократно го призоваваха да захвърли съдийската тога и да се впусне в политическа кариера, към която очевидно има афинитет, въпреки качеството си на „независим магистрат“.

Сега, с настоящите предложения на „Изправи се! Мутри вън!“ за промени в ЗСВ на Панов изобщо няма да се налага да освобождава мястото си като съдия, а директно ще може да влезе в кампания за предстоящите наесен президентски избори, например.

Други видни представители на магистратурата, чиито политически амбиции ще бъдат пряко обслужени от приемането на едно такова предложение, безспорно са част от членовете на популярния с и без друго политическите си лозунги, кампании и действия Съюз на съдиите в България, начело с председателя му Калин Калпакчиев. Последният се прочу с толерантното си отношение към убийците, след като освободи над 6 години по-рано от затвора австралиеца Джок Полфрийман.

Широко отворени за влизане в политиката вече са вратите и за популярния в публичното пространство и магистратските среди с дипломата си за завършено образование по специалност „Право“ следовател Бойко Атанасов. Последният, освен с тройката в дипломата си по основополагащи за работата му с наказателно право дисциплини, е известен и с прякора „Вечния кандидат“, тъй като през последните няколко години той се яви във всички открити конкурси за ръководни постове в българската прокуратура, а дори опита и за европейски прокурор и европейски делегиран прокурор, въпреки липсата на владеене на английски език. За Атанасов ще бъде може би и най-лесно да прескочи от следствието в активната политика само с една стъпка, тъй като зад него от години стоят различни неправителствени организации, като НПО-то „Правосъдие за всеки“ и свързаната с банкера-беглец Цветан Василев „БОЕЦ“.

Последните дори бяха издигнали кандидатурата на следователя Атанасов за главен прокурор, въпреки липсата на законова възможност за това, така че би било напълно очаквано следващата му номинация да бъде директно за президентското кресло или за евентуални предсрочни избори през лятото.

Дали и колко от народните представители ще възприемат опита на „Изправи се! Мутри вън!“ да легитимират подобна практика предстои да стане ясно в следващите седмици. Остава единствено надеждата, че здравият разум не е напуснал напълно пленарната зала и държавата.