По време на консултациите при областния управител на област София не е постигнато съгласие за съставите на 23-та, 24-та и 25-а Районни избирателни комисии (РИК) в града. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

На консултациите са присъствали упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции. За резултата от проведените консултации се състави протокол, подписан от всички участници. 

От областната управа допълват, че на основание чл. 60, ал. 6 от Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 9 април, предложенията за състава на комисиите, направени от представителите на партиите и коалициите, заедно с необходимите документи, са изпратени на ЦИК. 

Съгласно решение на ЦИК № 3051-ЕП/НС, от 9 април 2024 г. днес е последният срок, в който могат да бъдат проведени консултациите.

Вчера и областният управител на Софийска област Юлиян Леков проведе консултации с представителите на всички парламентарно представени партии и коалиции в 49-ото Народно събрание за състава на 26-а Районна избирателна комисия (РИК), съобщиха на сайта си от областната администрация на Софийска област.

Постигнато бе съгласие за определянето на трима от зам.-председателите и на секретаря на 26-а РИК. Не бе постигнато споразумение между политическите сили за избор на председател.

В рамките на законовия срок областният управител ще изпрати съответните документи на Централната избирателна комисия, която да определи председател на 26-та РИК.

Междувременно стана ясно, че от понеделник - 15 април, Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни - за членове на Европейския парламент от Република България, както и за народни представители.

Крайният срок за подаване на заявления е 17 часа на 24 април.

Депозитът за участие във всеки от двата вида избори е 2 хиляди и 500 лева. Подкрепящите подписки трябва да съдържат, най-малко 2 хиляди и 500 имена на избиратели с валидни ЕГН-та.

Всеки избирател може да участва само в един списък за съответния вид избор или само в един списък - общ за двата вида избори, когато хората имат избирателни права да гласуват и в изборите за членове на Европейския парламент.

При полагане на подписа си избирателят удостоверява своята самоличност. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук