"Добре е, че се вземат мерки във връзка със санкциите по "Магнитски", но доколко те са правно издържани при липса на законодателен орган, Народно събрание", заяви пред БНР проф. Иван Тодоров, адвокат и представител на големи международни компании. Според него те са на границата между правната издържаност и доброто намерение.

По думите на проф. Тодоров в момента не се знае какви са последиците за лицата, контактували със санкционираните:

"Казва се министрите да вземат мерки, така че държавата да няма отношение с тези физически лица и фирми, но въпросът е какво се случва. Примерно банките започват да им блокират сметките, това води до резултат, че ако някой иска да си плати данъците, не може, не може да си плати и сметките за ток, не може нищо да прави. Това е много близко до гражданската смърт, което не знам дали е най-адекватната мярка в този случай".

Според адвоката би трябвало в решението на Министерски съвет за предприемане на действия във връзка с наложените санкции от САЩ, да се уредят конкретно нещата:

"Много бързо са приети нещата, има формулировки, които не са съвсем ясни. ... Има двузначно тълкуване на някои точки. Правното основание също не бих казал, че е най-издържано".

Проф. Иван Тодоров уточни, че мерките не са препоръчителни, а изрично се казва, че държавната администрация трябва да спре да контактува с тези лица и фирми. 

"Поради твърде общите и не винаги прецизно формулирани текстове в решението на МС се налагат какви ли не забрани - блокиране на сметки, прекратяване на договори, т.е. нещата надхвърлят доста първоначалната цел на МС, което е много опасно, защото създава несигурност. Тези фирми имат голям оборот, имат назначени служители, не се знае какво ще стане с тях. Хубаво е тези неща да бъдат уредени предварително", обясни още той.

Неговото мнение е, че има някакъв подбор в списъка с обявени свързани лица със санкционираните.

"Братя Найденови са в този списък и ще бъде странно да бъдат санкционирани точно тези, които са довели до повдигането на обвинение и разкриване на нарушения на Васил Божков. Не знам дали това ще е стимулиращо за други. Излиза, че като направиш нещо такова, на първо място вредиш на себе си".

По думите му следващото Народно събрание трябва бързо да приеме специален закон, който да даде указания как да се прилагат санкциите по закона "Магнитски" към български граждани и фирми.