След като първо Министерският съвет погази основните конституционни принципи и на практика заличи като български граждани не само тримата санкционирани от САЩ по закона „Магнитски“, а и неопределен кръг „свързани“ с тях лица, сега дойде и редът на БНБ да легитимира беззаконието.

Вместо ясно да заяви, че България трябва да спазва както вътрешното си право, така и това на Европейския съюз - което категорично забранява реципирането на чужди санкционни правила от трети държави, камо ли да ги разширява с „черни списъци“, съставени от реваншистки настроените камикадзета от кабинета „Радев“, Българската народна банка предпочете да се сниши, да се озърне страхливо и накрая просто да полегне на кръга „Капитал“. Който, оказва се, е главният организатор на цялата вакханалия, чрез министрите си Кирил Петков и Асен Василев.

Миналия петък държавният трезор пусна указания до българските банки да вземели допълнителни действия и мерки по отношение на клиентите на банките, включвани в списъците на САЩ по „Магнитски“ или аналогичните „черни списъци“ на Министерството на финансите на Република България. Така БНБ, която уж е независима институция, не само си изми като същински Пилат Понтийски ръцете, но на практика даде картбланш „черните списъци“ с български граждани и фирми да послужат като основание за ограничаване на основни техни права. 

От какво е „независима“ БНБ? От закона ли? Явно да, защото никога в най-новата ни история български граждани не са били лишавани от правото си на контакт с държавни органи и фирми или пък с банки. Никога! И то само защото някаква „работна“ група щяла да преценява кой и как бил свързан с лица, фигуриращи в санкционен списък на трета държава. А дебелите глави в БНБ дори не са си направили труда да прочетат Конституцията и регламентите на Европейския съюз. Защото там си пише черно на бяло, че Европа защитава своите граждани и никой не може да бъде наказван или преследван само заради акт на трета държава, без съд и без възможност да се защити.

Но никой не иска да чете закони и регламенти. Пречат им, така че се правят, че ги няма. Освен хората по „Магнитски“, днес копоите на Прокопиев вкараха в списъка и още 21 физически лица, защото преценили, че имало „риск“.Така на практика ги отрязаха от търговския и граждански оборот и ги обрекоха да се молят някой да им плати тока и водата. Без съд, без присъда, без съдия-изпълнител, без нищо. Само с един списък. Както едно време по списъци интернираха и вкарваха в лагерите. Е, дойде времето на наследниците на онези сатрапи да правят същото – да безчинстват без закони и без правила, от позицията на силата. Мутри, облечени в министерски костюми. 

Сега заслужават България да бъде зарината от дела в Страсбург, но за жалост накрая сметката ще я платят пак всички българи. Само че този път виновните си имат имена и не могат да се оправдаят със „системата“ или с „липса на правораздаване“. И със сигурност, рано или късно, ще дойде времето да си понесат отговорността. Тогава дипломите от Харвард няма да им помогнат.