Изборният ден в Благоевград приключи точно в 20.00 часа, съобщи зам. председателят на ОИК Йордан Симонски. Гласувалите за кмет на Община Благоевград са 27,76 % или 18 182 души, което е незапомнено избирателна пасивност.

Сигнали за нарушения нямаше.

Адвокат Илко Стоянов от ПП "Има такъв народ" и Румен Томов, независим подкрепен от БСП, са на балотаж в кметската битка за Благоевград, сочат резултатите от проведените днес местни избори, предава "Струма".



Те не са окончателни, засега разпределението на гласовете е 37% за Илко Стоянов или около 6730 гласа, 29% за Румен  Томов, подкрепен от БСП - 5270 гласа и 20% или 3340 гласа за подкрепения от ПП ГЕРБ, независим кандидат Андон Тодоров.

Това се случва на фона на  рекордно ниска избирателна активност - 27% в края на изборния ден. 

За Томов са гласували повечето от жителите на благоевградските села, както и по-възрастните от града. Илко Стоянов обира вота на по-младите хора, сочат проучванията.

На тези избори ромите нямаха активност, поради липса на стимули и присъствие на жандармерия в махалата. Въпреки това те казаха,че се притесняват от машините.

За първи път на местни избори нямаше нито жалби, нито сигнали за нарушения, което пак е рекорд, казаха от РИК.

С машинното гласуване не е имало и проблеми.     

Десет минути след приключване на изборния ден започнаха да се отчитат и първите секции.

Служителите заявиха, че не са имали никакви бумащини за писане, всичко носят на флашка и предават отрязъците от машините.