В коментар на възможността за съставяне на широка коалиция, между ГЕРБ и БСП след предстоящия тази година предсрочен парламентарен вот, социологът Андрей Райчев каза, че това е по-вероятно, ако ГЕРБ е първа политическа сила, а ако БСП е излезе начело, сегашният премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по-скоро не би се съгласил да бъде сформирана коалиция между двете най-големи партии. В интервю за БНР Райчев отбеляза, че разговорът за широка коалиция като вариант за управление у нас не е отскоро.
"Това е много стар разговор, който никога не се е осъществил. Започна още на първите избори, когато Борисов победи толкова убедително. Възниква въпросът защо толкова много се обсъжда. Отговорът е много прост. Идеята, че ГЕРБ е дясна партия, е по-скоро ситуационна привидност.

ГЕРБ е класическа центристка партия – наследник на НДСВ. Центристката партия има това свойство, че може да се коалира и вляво и вдясно, без да губи привържениците си, без да нарушава принципите си. В този смисъл аз не виждам нищо невъзможно в това", допълни Райчев.

Политологът Страхил Делийски също коментира темата в ефира на националното радио. "Здравата логика на българския политически процес е едно, само че – за добро или за лошо – ние в последните доста години сме свикнали да обвързваме българския политически процес с желанията, възможностите, претенциите на един политически лидер – г-н Борисов. В този смисъл на мен ми е много трудно да анализирам доколко е възможна тази коалиция, доколко е естествена, при положение че залогът би могъл да бъде Борисов – премиер.

Ако желанието за трети премиерски мандат на Борисов се превърне в крайъгълен камък при конструирането на една възможна изпълнителна власт след парламентарните избори, все ми се струва, че всяка една партия, която има поне малко здрав разум, би следвало да се замисли за този перспектива да бъде партньор на г-н Борисов като министър-председател. В този смисъл за мен големият залог за следващата година в българския политически процес ще бъде доколко той ще се освободи и възможно ли е този процес да се освободи от доминацията на личността Борисов, обобщи политологът", заяви Делийски.

Андрей Райчев отбеляза, че ако не се разпаднат, Обединените патриоти се очертават като трета партия, като не е изключена тройна коалиция след предсрочните избори.

Той каза, че патриотите са идейна партия, като отново подчерта, че най-важният фактор за това каква коалиция ще бъде сформирана след вота, е това кой е победителят. Райчев допълни, че важно ще бъде и дали Слави Трифонов ще сформира партия и ще участва в изборите. Страхил Делийски каза, че е скептичен по отношение на възможностите на партия на Веселин Марешки да се развие като автентичен представител на определен стабилен, акумулиран, социален интерес.

"По-скоро го виждам като част от аритметиката на управлението", отбеляза анализаторът. За сформирането на управленска коалиция след изборите Делийски коментира, че ключовият въпрос ще бъде ще успеят ли политиците да получат доверието на избирателите, докато водят разговори за структурирането на изпълнителната власт. "Голяма част от българските избиратели имат проблем с посланията на политиците.

Казано просто – нямат голямо доверие, че едни хора се събират да правят някакви политическа конструкция в името на някакви цели отвъд личните си и тяснопартийните си цели", каза още той.