Парламентарният председател Димитър Главчев прегърна старата идея на предшественика си Михаил Миков за сформиране на Консултативен съвет по законодателството към Народното събрание. Миков обаче не е поканен, нито Янаки Стоилов, предаде Канал 3.

Проектът вече е раздаден на парламентарните групи да се запознаят, а на възражението на социалистите, че и те искат да предложат свои авторитети, Главчев отказал с аргумента, че партиите въобще няма да имат думата.

Бъдещият председател проф. Огнян Герджиков е избран от самия Главчев и сам щял да си определи състава. В него влизат видни юристи, предимно университетски преподаватели и доказани експерти в различни направления на правото.

Близкият съратник на Герджиков от времето на управлението на НДСВ - проф. Пламен Панайотов, е отказал да участва. Съставът е почти готов, като в него влизат още един бивш кадър на НДСВ - проф. Валери Димитров, бивш шеф на Сметната палата. Тук е и бившият председател на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, както и адвокат Даниела Доковска, която обаче не е потвърдила окончателно участието си.

Другите известни имена са проф. Ангел Калайджиев, проф. Екатерина Матеева, проф. Дарина Зиновиева и д-р Таня Бузева. Проектът за създаването на Съвета по законодателството предвижда в седемдневен срок от постъпването на нов законопроект, той да бъде гледан от консултативния съвет.

Юристите в него пък ще получават възнаграждение по граждански договор за това, че ще преглеждат под лупа законодателството и ще дават препоръки за подобряване на качеството му, преди проектите да се превърнат в закони. Техните критики обаче ще имат препоръчителен характер, макар че ще работят ръка за ръка с правната комисия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!