Взехме решение за допълнителни заплащания за секциите, в които има машинно гласуване. С това решение ние увеличихме с 50 лв заплащането на членове в СИК. Това съобщиха от ЦИК на брифинг днес.

Таня Цанева съобщи по темата с противоепидемичните мерки: „Проведохме среща с министъра на здравеопазването. Те ни изпратиха указанията по отношение на мерките. Ние ще изпратим нашите препоръки. На тази база ще съставим методическите указания.“

По отношение на ваксинирането тя каза, че няма да е проблем за членовете на РИК да бъдат ваксинирани. Все още се обсъжда дали може да се подадат документи за състава на СИК по-рано. Уточнено беше, че по темата с ваксинирането се работи съвместно с Министерство на здравеопазването.

ЦИК са провели среща с министъра на вътрешните работи и представители на ДАНС. На тази среща са обсъдени мерките, касаещи машините и машинното гласуване: „Обсъждахме стъпките по охрана на машините.“ Съобщено беше, че до утре кметовете на общините утвърждават секционните избирателни комисии. Необходима е информация за броя на секциите с над 300 избиратели.

Димитър Димитров каза, че освен регистрацията на СИК важна информация е, че вече има подадени заявления от партии и коалиции. В методическите указания ще бъдат описани всички възможни казуси, увери Димитров: „Ще се опитаме да направим такива правила, че да бъдат максимално удобни.“

Той съобщи, че са постъпили малко жалби. Най-популярната жалба е тази с казуса за наименованието „Обединени патриоти“. До утре ще има списък с всички РИК, каза Димитров. Ще направим всички възможно членовете да получат първата доза COVID ваксина достатъчно рано, уточни Димитров.

Таня Цанева коментира няколко въпроси като уточни, че в указанията от МЗ се казва, че карантинираните граждани трябва да подадат заявление до общината, за да бъдат включени в мобилни избиратели секции.

Тя информира, че ЦИК все още не е разгледала регистрацията на коалиция „Изправи се.бг-Мутри вън“. Най-късно утре ЦИК ще има решение.
На въпрос дали партия „Атака“ ще има право на членове на СИК Димитър Димитров отговори, че разпределението на квотите е между коалиционните партньори. Той подчерта, че „Атака“ има право да претендира за места в СИК заедно с другите партньори.