Премиерът Бойко Борисов приема в 9 ч в кабинета си представители на Българската петролна и газова асоциация, съобщават от правителствената пресслужба. 

Поводът на срещата са споровете по Закона за горивата, които касаят образуването на цената.

 


 


 



Припомняме, че вчера депутатите приеха на първо четене предложението на Министерски съвет за отлагане на срока за влизане в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, по известен като Закона за горивата.

Предложението е той да започне да действа от 1 юли 2019 г., а не от 28 януари 2019 г. „За“ гласуваха 112 народни представители, 28 се въздържаха. Законът за горивата беше приет от парламента през лятото на 2018 г. и трябваше да влезе в сила от 28 януари 2019 г. С него се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти - определен уставен капитал и обезпечение, както и високи санкции за нарушителите.

От големите търговци на горива се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лева, а от дребните - 20 хил. лева. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 хил. бутилки за съхранение. Лице, което осъществява търговия с нефт и нефтени продукти без регистрация, ще подлежи на глоба в размер от 25 до 250 хил. лв., а за повторно нарушение тя ще е в двоен размер. Забранява се също и на моторните превозни средства да зареждат от мобилни бензиностанции, за което се предвижда санкция от 20 до 200 хил. лв.

На 17 януари парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата прие предложението за отлагане на закона.Представители на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива обявиха решението си отново да преминат в протестна готовност срещу Закона за горивата. Търговците подчертаха, че протеста срещу Закона за горивата нямат намерение да свалят правителството и не работят срещу него. На 8 януари омбудсманът Мая Манолова внесе жалба в Конституционния съд срещу промените в Закона за горивата. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!