Ако Законът за горивата бе влязъл в сила, повярвайте ми щеше да има цунами от недоволство в бранша. Затова е необходимо законът да бъде коригиран така, че в него да има баланс и да регулира сектора, а не да бъде за сметка на някого. Това заяви в студиото на "Лице в лице" министърът на икономиката Емил Караниколов.

,,От другата седмица започваме да се събираме с всички заинтересовани страни и да работим по проекта. Целта е да бъде постигнат диалог, който за жалост в момента отсъства. Но този закон трябва да го има и той ще влезе в сила тогава, когато всички страни са удовлетворени и когато бъдат коригирани някои определени текстове в него'', посочи министърът.

,,На този етап има известни противоречия в бизнеса по отношение на този закон. Поради това е необходимо най-напред да бъде направена оценка на въздействието, а такава може да бъде направена само ако законът е функционирал минимум една-две години. Секторът е един от печелившите в България и не трябва да има напрежение в него'', обясни още той.

По темата с преките чуждестранни инвестиции у нас Караниколов увери, че инвестициите у нас не спадат и разкри, че за изминалата година чуждите инвестиции са били на стойност 850 милиона лева.

,,Има срив на инвестициите с около 40%, но искам да направя пояснението, че това са само временни прогнози, които се дават като потоци пари и връщане на заеми. В тази връзка напомням, че през цялата 2017 г. се говореше, че инвестициите са намалели и тогава също обяснихме, че става въпрос за временни прогнози. И в крайна сметка се оказа, че инвестициите през 2017 г. надвишават тези от 2016 г.'', допълни Караниколов.

,,Относно високата цена на тока за бизнеса ще кажа, че има законодателство, според което определени сектори може да бъдат компенсирани от държавата. Министерството на икономиката ще помогне, но искаме от бизнеса да каже кои сектори имат нужда от нашата подкрепа, тъй като нещата не са едностранни'', каза още министър Караниколов.

,,Покупката на нов боен самолет е задължение, което има България към НАТО и към своята армия. Разбирам доводите на мнозина, които искат тези пари да бъдат вложени в здравеопазването или образованието, обаче Българската армия е институция, която неведнъж е спасявала държавата ни. Така че лично аз ще се съобразя с исканията на българската армия'', завърши министърът на икономиката.