Премиерът Бойко Борисов се пусна на живо във фейсбук как изпраща папа Франциск. Малко преди светият отец да се качи на самолета двамата размениха няколко думи. Борисов спомена на папата за унищожителната градушка, ударила вчера България.

"Ние имаме приказка, че на Гергьовден като вали дъжд, все едно жълтици валят и градушка имахме", обърна се Борисов към папата. От своя страна Негово Светейшество посочи колко му е харесало в България и че българите са един здрав народ.
 

От София главата на Римокатолическата църква заминава за Скопие.

„Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове“, каза Негово Светейшество на министър-председателя Бойко Борисов, който го изпрати на летище София.

Светия отец беше на Апостолическо пътуване в България между 5 и 7 май. Днес то ще продължи в Република Северна Македония.
Премиерът Бойко Борисов благодари на Негово Светейшество папа Франциск за това, че посети страната ни и подчерта, че България ще продължава да работи за мир в региона. „Правя го по убеждение. „Добрият съсед е повече от роднина“ - казваме в България. Народът се радваше, видях го“, посочи министър-председателят.

„Продължавайте да изграждате мир, сейте добро“. С тези думи завърши срещата между Негово Светейшество папа Франциск и министър-председателя Бойко Борисов.

В Северна Македония православните са мнозинство, около две трети от населението, а мюсюлманите са една трета, основно членове на албанската общност.

По време на визитата си папата ще отправи послание за единство в малката балканска страна, която е мозайка от националности и вероизповедания. Самият папа в обръщението си към народа на Северна Македония отбеляза преди броени дни, че особената красота на тази страна е свързана с различието на култури и етнически и религиозни принадлежности, които има в нея. Той припомни, че най-хубавите мозайки са онези, които имат най-много и разнообразни цветове.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!