Парламентът на Либия гласува единодушно против сключените от правителството в Триполи споразумения за военно сътрудничество с Турция в областта на сигурността и морските граници, след като в четвъртък турският парламент одобри изпращане на турски войски в Либия за една година, предадоха осведомителните агенции.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган и премиерът на международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи Файез Сарадж подписаха спорните споразумения на среща в Истанбул през ноември.

Днес обаче либийският парламент, който подкрепя алтернативно правителство в Източна Либия, отхвърли двете споразумения. Депутатите също така гласуваха единодушно за прекратяване на отношенията с Турция и даване под съд на Сарадж за държавна измяна, защото е потърсил военна помощ от чужда държава, каза говорителят на парламента Абдула Блейхак, пише Dariknews.bg. 

В момента в Либия действат паралелно два органа на изпълнителната власт: международно признатото ПНС на Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани в Източна Либия с парламент в Бенгази, подкрепян от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар.

През април ЛНА започна настъпление за превземане на Триполи.

В приетото от турския парламент разрешение за изпращане на турски войски в Либия се казва, че армията на Хафтар е заплашвала да напада турски граждани и фирми в Либия и турски кораби по либийското крайбрежие и че гражданската война в Либия застрашава интересите на Турция в Средиземно море и Северна Африка.

Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Русия, припомня ДПА.