„Заклеймяваме използването на химически оръжия. Многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу използването на химическо оръжие, което е военно престъпление. Не одобряваме убийството на хора, сред които и деца“, това заяви външният министър Екатерина Захариева на извънреден брифинг в Министерски съвет, минути след като се видя с премиера Бойко Борисов и министрите Красимир Каракачанов и Валентин Радев.

Каракачанов: САЩ и Русия най-вероятно са имали комуникация! Военна заплаха за България няма 
 

„Еднократната военна операция е като предупреждение към сирийския режим за в бъдеще. Изразяваме загриженост от ескалация на напрежението. Призоваваме сирийския режим да не предприема ответни мерки. Нека Сирия да осигури достъп до жертвите на случилото се в град Дума“, поясни Захариева.

Тя бе категорична, че България е имала информация от няколко дни, че ще се проведе удар в Сирия.

Тръмп за войната в Сирия: Удряме "престъпния" режим на Башар Асад (ВИДЕО) 

Захариева увери, че и Русия е знаела за това, което ще се случи.

Путин с първи коментар за военните удари по Сирия, нанесени от тройната коалиция САЩ-Великобритания-Франция 

„България подкрепа усилията на международната общност за постигане на мир. Единственото решение за Сирия трябва да бъде политическо“, подчерта външният министър.

„Премиерът Бойко Борисов се чу с временно управляващия в Дамаск. Той увери, че нашето посолство не е засегнато и че няма пострадали българи“, поясни още тя.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!