Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че ударът по Сирия е бил еднократен, но не изключи нови военни акции в бъдеще. "Бъдещите удари ще зависят от способността на сирийския режим да използва химическо оръжие", обяви шефът на Пентагова, цитиран от световните агенции. 

Ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха на Сирия, са продължили общо 50 минути. Това съобщи от своя страна телевизия "Ал Маядин", позовавайки се на свой източник от сирийската армия.

По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

Захарова избухна: САЩ удариха Сирия, когато имаше шанс за мир!

По-рано телевизия "Ал Джазира" предаде, че ракетите на "тройката" са поразили военното летище "Мезе" в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия. Според сведенията на медията САЩ и съюзниците им са успели да бомбардират девет цели на територията на Дамаск, предградията му и останалите части в Сирия.

Извънредно в БЛИЦ! Първа лоша новина след въздушните удари в Сирия!

По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга информацията и обяви, че това е опит "враждебните медии да преувеличат мащаба на "тристранната агресия"."

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни - най-вероятно от режима на президента Башар Асад. Подобна информация бе разпространена от редици НПО-та и медии. Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с "видео и снимков материал" , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества.

Макрон показа как френските военни самолети „Рафал” излитат за ударите по Сирия (ВИДЕО)

Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от Организацията за забраната на химическите оръжия, които да потвърдят или отхвърлят информацията за нападение с химическо оръжие. Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!