Броят на комисиите в 44-тото народно събрание да бъде запазен като в предишния парламент. Постоянните комисии в 43-тото народно събрание бяха 24. Това е предложението, което ГЕРБ ще направи към останалите парламентарни партии по време на първото заседание на комисията по изготвяне на новия правилник на парламента, пише в. Труд.
Председателят й Данаил Кирилов събира членовете й за обсъждане на проекта, който ще бъде предложен на депутатите за гласуване в пленарната зала. 

Партиите, които са в опозиция, също ще получат председателски места в парламентарните комисии.

Най-вероятно от БСП ще запазят комисията по икономика, която и в предишния парламент бе оглавена от техен представител – Петър Кънев.

Д-р Хасан Адемов от ДПС отново се спряга за председател на комисията по социални дейности, както беше и в миналия мандат. Адемов е признат експерт в ресора и от ГЕРБ, и от БСП.

От ГЕРБ обмислят от пленарната зала да отпадне блицконтролът на министри, който бе въведен по времето на кабинета “Орешарски”. Вместо това представителите на изпълнителната власт ще бъдат изслушвани в ресорните комисии.

Петъчният парламентарен контрол ще се провежда в същата форма, но от БСП настояват да се въведат стриктни правила за по-бързи отговори на министрите.

Пак социалистите искат в новия правилник да бъде записано и замразяването на депутатските заплати.

Изслушването на главния прокурор, което е заложено в Закона за съдебната власт, също ще бъде вписано в правилника на Народното събрание.