Лена Бориславова е новият началник на кабинета на министър-председателя и ще бъде говорител на правителството. Тя е на 32 години и от години е сред най-близкото обкръжение на премиера Кирил Петков.

Затова и напускането ѝ на 47-ото народно събрание, за да влезе в проветривия кабинет на “Дондуков” 1 беше оценено като жест дори от депутати на опозицията. Най-малкото, за разлика от депутатите, които станаха министри, Бориславова не може да се върне на депутатската банка в рамките на този парламент, ако стане управленски фал, пише "Труд".

Тя е една от трите българки в класацията 30 под 30 на списание Форбс за Европа за 2018 година. Тогава Лена Бориславова е едва на 28 години и пред Телевизия Европа представя своите виждания за “позитивните новини”. Сега ще ѝ се наложи ежедневно да балансира между четворната коалиция и острите камъни на БСП, ИТН и ДБ. Да лови грешките на своите от “Продължаваме промяната” в парламента и в изпълнителната власт, но да не влиза с бутонките, а по елегантен начин да поправя гласувания и изказвания, но без да си навлече ненавистта на съмишленици, партньори и опозиционери.

Още в първия ден на поста си трябваше да изрече, че гласуваният с аплаузи мораториум за цената на тока, парното и водата е “плод на смислово противоречие”. Вероятно ѝ е идело да каже на депутатите от ПП, ИТН, БСП и ДБ, че са проспали процедурното хлъзгане от страна на опозицията. А видно от темперамента ѝ, сигурно има и по-цветни изрази от по-дългите междучасия в немската гимназия, която е завършила с отличие.

Пресметливи избраници пък, веднага уточниха, че заплатата ѝ в правителството ще бъде поне два пъти по-малка, отколкото ако беше останала депутат. Пак от опозицията веднага припомниха, как по времето на служебното министерстване на Петков, се появи информация как Бориславова става външен юрисконсулт на банката срещу близо 8000 евро на месец.

Във видеовизитката си от предизборната кампания, Лена Бориславова се описва така: “Юрист по образование, адвокат по професия и пътешественик по душа. Завърших право първа по успех в Софийски университет. Отидох със стипендия в Харвард”.

Споменава класацията на “Форбс”, както и че през 2020 г. става млад юрист на годината. “Дълбоко вярвам, че Българя има нужда от своите знаещи и можещи хора, които да останат и да работят за това тук да бъде едно по-добро място за живеене за всички нас. Част съм от екипа на “Продължаваме промяната”, защото през последните 4 месеца работих с този екип и те доказаха, че могат да случат промяната. Промяната, от която имат нужда толкова много млади хора, за да останат, а други, за да се завърнат”, зарича се Лена като кандидат-депутат.

“Харвард ти предоставя много възможности, отваря ти целия свят, можеш да отидеш навсякъде, където пожелаеш, но когато се върнеш в България, можеш да използваш цялата тази енергия и контакти, за да направиш нещо позитивно за страната си”, казва Бориславова пред Телевизия Европа. А на въпрос как гледат колегите ѝ от престижния университет на България, юристката споделя, че докато е била в Америка, силно впечатление ѝ е направило как за американците не е фокус на внимание дори цяла Европа, защото се интересуват “повече от Азия и Южна Америка, където са голяма част от инвестициите им и голяма част новодошлото им население”.

“Считат Европа за остарял модел, който не дава правилния пример”, казва още Бориславова. “Надявам се с годините да мога да допринеса за едно гражданско и инициативно общество у нас”, допълва призьорката на Форбс за очакванията си от завръщането в България.

Началникът на кабинета на министър-председателя е работила в Съда в Люксембург като юрист лингвист с английски и немски. Докато е студент в Харвард, Лена Бориславова е член на борда на Harvard European Law Association и на Harvard Law and Business Association.

След като завършва право в Алма матер, Бориславова попада в екипа на една от големите адвокатски кантори у нас - “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” (DGKV), a преди това - за “Георгиев, Тодоров и Ко”. От адвокатската ѝ визитка става ясно, че работи в сферата на конкурентното право, банково и финансово, търговско право, защита на личните данни, мерки срещу изпирането на пари и процесуално представителство и консултира международни клиенти, решили да инвестират в България.

“Ще се радвам заедно да адресираме всички въпроси, на които обществото има нужда да получи отговори в най-бърз порядък, и да си сътрудничим успешно занапред”, обърна се Бориславова към медиите след като обяви, че оглавява политическия кабинет на премиерa Петков.
 

Ще казва истината с шеги

Лена Бориславова е родена е на 8 октомври 1989 година и е зодия Везни. Погледнахме хороскопите на “Труд” от любимия на читателите ни дебел, съботен брой. Оказва се, че настроението на Везните се влияе от енергията на околните. Везните, с добрите си социални умения, може да се подиграват с хората, но рядко биха изрекли шега, с която истински да ги засегнат. Умело използват чувството си за хумор, за да кажат истината, но и да успокоят атмосферата в напрегнати ситуации.