Ще въведем нов модел на работа в спешен порядък. Органите бяха адресирани да представят до края на деня доклади какви са необходимите ремонтни дейности, които трябва да бъдат извършени, с подробни разчети, така че да са извършени огледи и да се отпуснат необходимите средства, за да се извършат ремонти на необходимите инфраструктури. Това обяви шефът на кабинета "Петков" Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" по време на брифинг на Министерски съвет. 

"Трябва да се изгради мост навсякъде, където са били срутени. Ще се търси отговорност от лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата в последните 2 години", каза още тя.  

Временната комисия за въпросите с енергийната криза и предложение за справяне с нея може да поиска прегласуване на решението за налагане на мораториум върху цените на тока и парното за бита, това обяви още на брифинга в МС шефът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова.

„Това, което се случи днес в зала - да бъде приет мораториум по предложение на ГЕРБ, трябва да уточним, че бе повод и плод на едно смислово противоречие в предложението, отправено в НС. Комисията ще има задача да преразгледа и изготви доклад затова дали решението не се налага да бъде прегласувано. Неясен до момента е текстът. От новата коалиция заставаме зад идеята, че по подобен начин - некомпетентно, макар и от опитна опозиция, не може да бъдат налагани мерки, които могат да доведат до по-голям хаос”, добави Бориславова.

"Не сме имали време да анализираме решението, предложено от ГЕРБ, но най-вероятно представителите на ГЕРБ могат да ви кажат каква предварителна оценка имат, за да обосноват това, което предлагат", допълни тя.

"Появата на г-жа Нинова в парламента не виждам как ще е свързана с гласуването на мнозинството. Отговорност на парламентарните групи няма да търсим, защото те са свободни да взимат свои решения, но ще търсим експертно мнение, за да се вземе окончателно решение и да бъде в интерес на обществото", уточни Бориславова в отговор на въпрос дали идването на вицепремиера Корнелия Нинова в НС не е повлияло на приемането на мораториума.

Един от вариантите за изход от тази ситуация е временно ограничаване на правомощията на КЕВР да актуализира цените с цел да не се повишат от 1 януари.

Срокът на това ограничение е три месеца, за да се проведат качествени експертни обсъждания, обясни Лена Бориславова.Другият вариант е предприемане на промени в Закона за енергетиката за по-добър контрол и прозрачност върху ценовата криза и политика на държавата, запазвайки независимостта на контролния орган.

Тези варианти следва да бъдат обсъдени от новосъздадената комисия в парламента, съобщи Бориславова в Министерския съвет след разговори по темата между коалиционните партньори, допълни тя.

"Това, което премиерът Петков сподели е, че заставаме зад позицията на България за СР Македония, но да подобрим механизмите, по които да се води дебатът. Неговото предложение е следващите 6 месеца да има ефективни срещи на експертни групи, които да разгледат този въпрос, тъй като не бива да бъде свеждан само до историческите експерти. Подчертавам, че това не е отстъпване от позицията ни, а само предложение за по-конструктивен диалог", коментира тя по повод интервюто на Кирил Петков пред Financial Times.