Президентът Румен Радев е изявил желание да поздрави жителите и гостите на Карнобат по повод празника на града, 26 септември. Това съобщи карнобатски сайт вчера.

Днес в Общината е получено потвърждение от Президентството, че Радев ще пристигне за тържествата. Не се очертава присъствие на други важни политически фигури от местно и национално значение, съобщава "Флагман".

Държавният глава се очаква да произнесе реч на градския площад „Трети март“ в 11 ч., където по традиция се събират хората, след като почетат и храмовия празник на Св. Йоан Богослов в близката църква.

Винаги по това време центърът се оглася от песни и танци на местни и гостуващи изпълнители. Преди това кметът на общината Георги Димитров поздравява своите съграждани и представя официалните лица. 

Утрешното посещение на Радев на практика се явява историческо. Единственият действащ президент, който е уважавал празника на града е Георги Първанов – в разгара на предизборната му кампания за втори мандат, през 2006 г.

На препълнения от народ площад, качен на най-горното стъпало, пред колоните на читалище „Димитър Полянов“, най-популярната политическа фигура на България по това време произнесе реч, в която сравни градчето с Виена.

По-точно Карнобат бе наречен от Първанов „Малката Виена“, заради, според него, красивия облик и доброто управление на тогавашния червен кмет Атанас Атанасов. Президентът бе придружаван и от първата дама – Зорка Първанова, с която се прегръщаха и целуваха местни велможи.

Година по-късно Атанасов, който бе омръзнал на съгражданите си заради деребейско поведение и отношение към обикновените хора, загуби изборите от своя съмишленик по партийна линия и  дотогавашен председател на Общинския съвет – Георги Димитров.

От 2007 г. насам една от най-големите общини в Бургаска област се управлява именно от Георги Димитров, като на последните два местни вота – през 2015 г. и 2019 г. – той победи, явявайки се от името на местна коалиция, подкрепян от АБВ и загърбен от БСП.

Втори мандат, от 2015 г. насам, Димитров съумява да удържи спокойствието и да осигури поминък, поделяйки властта между своите поддръжници от коалицията, ГЕРБ и останали от миналото с него верни бесепари.

Така че Карнобат винаги се е приемала за червена община като цяло в новата ни история. Нещо повече – в настоящия мандат БСП отново има и председател на Общинския съвет, което я прави приемлива за воаяж на Радев и за лакмус на общественото настроение сред преобладаващи леви поддръжници. 

Всъщност утре той пристига в Карнобат, след като добре си е направил сметката. Той се надява да бъде посрещнат другарски. И със сигурност това ще получи от кмета, за когото ще е чест да посрещне държавен глава.

Президентът може да „акостира“ спокоен и да произнесе не просто поздравление, а предизборна реч за започващата му собствена кампания за следващ мандат. И в това няма никакво съмнение. 

„Утре ще чуем предизборна реч и сме категорични. Радев идва, за да търси съмишленици, подкрепа, доверие. Той обаче няма да види на площада нито една значима фигура от БСП – народни представители, общински съветници, няма да го има активът ни, няма да има от наша страна и усилие да доведем електората си на площада.

Не се учудвайте – вече сме наясно, че този човек няма да е нашият кандидат за президент на следващите избори. Той може да разчита утре единствено, че няма да бъде атакуван грубо политически на сцената“, сподели отговорен фактор от централата на „Позитано“ 20.

От няколко дни насам негодуванието от поведението на държавния глава нараствало до степен, в която вече е формирано конкретно отношение към него. 

В Бургаска област 9 общини от общо 13 се управляват от кметове на ГЕРБ, където е ясно, че Радев не може да посети спокойно.

Чисто управление на БСП има само и единствено в Созопол, където кметът Тихомир Янакиев стои твърдо зад червения цвят и не би приел да застане редом до държавен глава, издигнат и избран именно от партията-кърмилница, но показвайки унизителна дистанция и планове за групова игра с хора, нямащи нищо общо с лявата социална справедливост.