Гласуването срещу споразумението за Брекзит е исторически провал на британски премиер откакто съществува британския парламент. Никога това не се е случвало предложение да бъде отхвърлено с 230 гласа разлика. Великобритания уведоми ЕС, че иска да излезе. От формална гледна точка, ако нищо друго не се случи на 29 март Великобритания ще излезе от ЕС, имаше преговори и договорености. Това каза бившият вънпшен министър Ивайло Калфин в ефира на БТВ.

„Не мисля, че нови преговори ще доведат до нещо ново. Няма как да се излезе със споразумение“, категоричен бе той.

Според Калфин британците, които искат да спрат Брекзит, нямат достатъчно представителство, за да го направят. „Британското общество вече е разделено. Всеки референдум разделя още обществото. Няма как да се постигне втори референдум“.

„Сътресенията в британската икономика тепърва ще се задълбочават“, прогнозира той. „Хубаво беше да имаме министър, който да проучва всеки евентуален сценарий след Брекзит. Някои правителства е Европа вече работят. Ние се оставяме ЕК да ни реши проблема“, отбеляза той.

„Друг проблем са еврозборите - Великобритания ще изпрати ли представители в ЕП. 72 са местата за британските депутати. Засега всички врати са отворени“, каза още Калфин.