Българското правителството трябва да представи план за варианта - Брекзит без споразумение. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Ивайло Калфин, бивш външен министър.

По думите му това е една от темите, по които правителството трябва да работи, тъй като е очевидно, че не можем да стоим само зад това, което се договаря от ЕК.

„Без споразумение Великобритания става трета страна и сключва за много неща двустранни споразумения. В ЕС действително трябва да има реципрочност, което не пречи българите да имат визи заедно с още три държави за САЩ. ЕК не е могла до този момент да защити тези интереси. Така че да не изпаднем и в подобна ситуация и във Великобритания. Между другото Германия и Франция след гласуването в британския парламент веднага представиха планове и гласуваха специални закони какво да се прави при положение, че се стигне до излизане без споразумение. В България ние казваме – чакаме Комисията да ни защити. Много грешна е тази позиция“, обясни Ивайло Калфин.

Той каза още, че излизането без споразумение става все по-вероятен вариант, което ще рефлектира и върху България. Най-голям ще бъде ефектът върху българските и британските граждани, взаимните инвестиции и търговските отношения при фармацевтичната индустрия, обясни бившият външен министър.