Заслугата за освобождаването на медицинските ни сестри от Либия бе изцяло на българските институции. Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин в ефира на bTV.

Той разказа, че през 2005 г., когато е станал външен министър, България вече е била започнала да прави двустранни усилия с Либия за решаване на проблема с осъдените ни медицински сестри. „Успяхме да генерираме европейска мощна подкрепа. Ние координирахме международната подкрепа и събудихме съпричастност. Това се случи в момент, в който международната общност искаше да възобнови контактите си с Либия“, спомни си той. „Поддържахме много интензивни връзки с Либия и с Фондация "Сейф ал Ислам" на сина на Кадафи.

Всеки има своята роля в освобождаването. След като беше обявена цялата схема за повторното потвърждаване на смъртната присъда, те трябваше да изтърпят това, за да се стигне до заповедта от палатката на Кадафи“. „Нито Катар нито България е давала пари за освобождаването“, категоричен беше Калфин. По думите му катарският шейх е бил в много добри отношения с Кадафи и това също е изиграло роля. „Той искаше да засили връзките си с Катар“. „От Сесилия дойде финалният натиск, след като всичко вече беше договорено.

България не е дала нито една стотинка и не сме признали вина на сестрите ни. Заслугата е изцяло на българските институции“, подчерта Ивайло Калфин. „След това се договори как сестрите да бъдат изтеглени от Либия. Тя имаше своята роля и ние сме й благодарни, но не станало само заради нея“.