Неизвестността около пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде храна за конспиративни теории за избухването му. Това каза бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. 

„Ако се запази първоначалната информация, че това е случаен инцидент вследствие на реставрацията на катедралата, пожарът ще си окаже просто нещастно стечение на обстоятелствата“, обясни той, цитиран от Фокус

„Още в нощта на пожара започнаха да се показват информации, че това е „Френският 11 септември“, че това е някакъв атентат на религиозна основа. След това, вчера се появиха видеа с човек с жълта жилетка, който ходи на горните етажи на катедралата малко преди пожара. Заговори се дали това не е отмъщение на „жълтите жилетки“, които в момента протестират във Франция със социални искания. Докато не приключи следствието, на-вероятно това ще бъде храна за всякакви невероятни теории”, обясни Ивайло Калфин. 

Според него френският президент Еманюел Макрон трябва да покаже лидерство в създалата се ситуация: „Това е един от случаите, в които политиците могат или да спечелят, или да се провалят“.

„Получените предложения за помощ от целия свят, освен че показват съпричастност, са и доказателство, че „Нотр Дам“ е част от световната история“, уточни бившият външен министър. 

Според него въпреки инцидента в катедралата протестите на „жълтите жилетки“ няма да спрат. По думите му трябва да бъде поставено разграничение между трагедията от понеделник и социалните протести в страната. 

„Стихията идва във века на технологиите, за да напомни за по-смирено, реалистично и упорито налагане на правилни и навременни политики“, добави Ивайло Калфин.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!