Освобождавам поста министър на вътрешните работи с високо вдигната глава. Работих по правилата, не участвах в политически интриги и водих тежка битка. Имах силата да се изправя срещу трудности. Това заяви вече бившият министър на вътрешните работи Калин Стоянов при предаването на властта в Министерски съвет. 

"Не допуснах "ала-бала" на изборите и това, колеги, не се прощава. Не бях послушен, но не съм и обещавал. Поставих едно единствено условие, а именно да подбера екипа от хора, с който да работя. Осигурих комфорт на всички в системата на МВР. Бях ваш министър, колеги. Бях министър на всички граждани", допълни той.  

"Бях там, когато имаше нужда от мен. Не позволих политическа употреба на ведомството. Тя е доказателство, че направих правилния избор, въпреки цената, която платихме със семейството ми в последните месеци. Оставам на категорична позиция, че по никакъв начин МВР не трябва да става заложник на болни амбиции за безконтролна власт", каза Стоянов. 

"След като бях атакуван и от президентската институция, вярвам, че моралната победа е за мен. Всички, които са оплетени в зависимости, изпитвам съжаление, но не и съчувствие. Колеги, за мен беше чест да вървя рамо до рамо с вас. 

Овладяхме мигрантската криза, което беше повод да станем част от шенгенското пространство, намалихме броя на жертвите по пътищата. 

Министър Илков беше част от моя екип от ден първи и се надявам, че ще успее да устоява на всякакви опити за овладяване на МВР. С моя екип се уверявам, че ще му е по-лесно. На добър час, г-н Илков. 

Колеги, за мен беше чест да бъда ваш министър", завърши Стоянов, след което последваха бурни аплодисменти в залата. 

Калин Стоянов подари икона на Св. Георги Победоносец на новия шеф на МВР Атанас Илков.