Журналистката Калина Паскалева отново написа гневен пост в социалните мрежи заради протестите в София. По думите ѝ е нелепо да се сравнява ситуацията у нас с тази в Украйна от преди няколко години. 

"Кой водач на протестите зове за смърт из софийските улици тази вечер - Радев, Триото, Христо Иванов, Манолова, Румен Петков? Кой? И знаете ли каква е гледката на “Майдана” днес?", пита тя.  

Ето какво още написа Паскалева:

Тази вечер протестиращите щели да пускат филм за революцията в Украйна с цел вдъхновение. От последните седмици по снимките се вижда, че на шествията има определена социална прослойка, която по мое мнение няма идея в детайли за режима на Янукович. И понеже аз бях преди няколко години в Киев и спах в хотела на площад “Майдана” да ви кажа какво беше усещането. Кошмарно.

Плачех всеки път, когато излизах на улицата. По плочките личаха още следите от коктейл “Молотов”, а от прозореца си виждах лицата на загиналите мирни граждани по време на протестите за свалянето на Янукович. Знаете, че от покрива на този хотел са стреляли по протестиращите снайперисти, нали?

Понеже водачи на протестите са Радев, Манолова, БСП, Румен Петков и други лица, подкрепящи многократно Русия, ще ви покажа нагледно с един цитат колко глупава хрумка е да се пускат кадри от протестите в Украйна в България днес.

Владимир Путин, президент на Русия: "Единственият законен президент на Украйна е Янукович." Според него свалянето му е “антиконституционен преврат", дирижиран отвън”. Когато водачите на шествия в България използват исторически факти, е редно да обясняват защо го правят. Не може да се направи сравнение между управлението на украинския президент и сегашната власт тук.

Ако идеята на водачите и лидерите на протестите в България е да се стигне до ужасяваща агресия и смърт по улиците на София, ще им покажа снимките от последиците на протестите в Киев. Болката в очите на майките, които всеки ден идват да оставят цветя на лобното място на децата си на площад “Майдана” е неописуема. А ако някой си мисли, че днес украинците живеят по-добър живот с новото управление, също са в голяма грешка. Отново са жертви на корупция.

Аз отидох и до имението на Янукович, онова с прослувутата златна тоалетна. Само че това е най-малко шокиращото там. Бившият президент си беше построил и специален ресторант, пред който акустират лодките и там обядва с важните си гости, като Путин например. За руския президент има и специална вила.

И последно, мирни протестиращи, колкото и малко да сте останали вече, не влизайте в капана на Отровното трио, Радев, Манолова, Христо Иванов и всякакви други драпащи за власт отритнати политически лидери. Не позволявайте да ви използват за изтривалка...

П.С: Снимките са заснети от Дориян Тодоров, официален фотограф на документалния ми филм, посветен на последиците от информационната завеса за аварията в Чернобил в България.