„Единната европейска система за издаване на визи в момента не работи, не е свързана със системата на останалите страни в ЕС.

По новините започнаха да излизат информации от европейски страни за свалени от самолетите хора с издадени шенгенски визи от българското правителство. Има ли проблеми с въвеждането на системата откакто сте външен министър? Има ли проблеми с обществената поръчка, която е направена за въвеждането на тази система?“

С тези въпроси независимият народен представител Калоян Методиев се обърна към служебния премиер Димитър Главчев днес.

По думите му най-важният въпрос в тази ситуация е свързан с тежката ситуация, в която се намира България по отношение на Шенген. „В момента страна след страна си прехвърлят топката, за да търсят аргументи да отлагат нашето членство, спрени сме от  Австрия.

Може ли това да се превърне в аргумент при следващото заседание на Европейския съвет за отлагане членството на България в Шенген?“, подчерта независимият народен представител.

„Наглед дребен въпрос, но ключов за българските граждани, за българския туризъм и за бизнеса. Кой ще носи отговорност за това, че в момента хора се свалят от самолетите, връщат се от границите с издадени български визи и какво става с тази обществена поръчка и с внедряването на тази система през последните пет месеца“, постави въпроса Калоян Методиев.

Независимият депутат репликира отговора на служебния премиер, че не би могъл да коментира медийни публикации с думите: „Медийните публикации са важно нещо и след като пише в европейската преса, че свалят хора с нередовно издадени български визи, значи това е проблем, това е сигнална лампа. Медиите неслучайно са четвъртата власт в демократичните общества“, подчерта Методиев.  И заключи:

:Ще следя внимателно въпроса и ако казвате, че до седмица-две ще имаме резултат, Защото, ако се окаже ,че е проблем – ще е удар върху трите групи – българските граждани, туризма и бизнеса. И някой трябва да носи отговорност за подобно забавяне. Всяко камъче в момента, което се опитва да спре България по пътя на Шенген трябва да бъде премахнато“.