„Мотивацията на Борисов да няма правителство е най-силна. Той иска криза. Мисли си, че е спасител, че ще се върне и ще направи т.н. голямо завръщане в политиката, тип „Аденауер“. 

Доказателството - предложи чисто партиен кабинет на ГЕРБ, при положение, че имат само 68 депутати. Правят се сметки, чисто егоистични – да се разпадне системата, да остане някой стабилен и да печели от това, че всички останали са се разпаднали”.

Това заяви пред БНР политологът и независим народен представител Калоян Методиев.

По думите му Борисов прави това от 2005 г. по един и същи модел. “Прави го с ресурсите на Столична община, на местната власт - дупката във Варна и Пловдив, раздава на вътрешните опозиции, финансира ги – на всички партии, които после унищожи.

Защото е факт, че всички партии, които се докоснаха до него  - приключиха.  Къде са СДС, ВМРО, НДСВ, “Воля” – докосването там е смъртоносно”, категоричен бе политологът.

И добави: “С трима президенти работи, за да работи срещу партиите им – визирам и Петър Стоянов, визирам и Георги Първанов, визирам в момента и Румен Радев.

В момента виждам, че се прави една ос с идеята, за да се отърве той от Пеевски  и да продължи нататък”, посочи Калоян Методиев. 

В коментара си по БНР той заяви още: “Борисов е основният проблем в държавата, ние сме заложници на неговото оцеляване. Нито може да стои в опозиция, защото ако стои в опозиция, разполагайки с огромния ресурс на местната власт, на договорките с тези президенти през годините – срутва всяко управление.

Чрез  компромати, чрез бухалки, чрез регулаторни органи, чрез цялата власт, която е акумулирал през годините. Ако влезе във властта – унищожава партньорите си”, посочи политологът и даде пример:

“Ето сега, ПП си мислят, че ще могат да управляват заедно след изборите, че ще го опитомяват. Не, те ще последват съдбата на ДПС. Така, както Пеевски си мислеше ,че ще управлява с Борисов, че са се договорили, че са заедно, виждате какво им се случи на ДПС - процес на разпад”.

По думите на Калоян Методиев Борисов управлява чрез човешките слабости, а не през човешките добродетели. “Само, че за да имаш резултат в политиката, трябва да работиш през добродетелите. И за да не съм голословен - виждате, че в момента и през последните 15 години ние сме на първо място по смъртност.

Най-кратко живеят българите в ЕС”, коментира той като подчерта: „И ако това не е база за радикална промяна – не знам какво друго би било катализатор България да се промени. Това е отправната точка за радикална промяна“.

Калоян Методиев определи случващото се като цялостна криза в партийната система: „Отново ще кажа – има определени сили, които не искат България да е стабилна, да има работеща съдебна система, да имаме европейски стандарт, да имаме развитие, трите най-важни неща в политиката – уважение, сигурност, национално достойнство. Вместо това – само да се печелят избори.

Визирам най-вече Бойко Борисов – човекът, който управлява държавата през последните години под една или друга форма или пък сваля правителствата, които се опитват да променят държавата“, посочи той.

И в отговор на реплика на водещата добави: „Сама отговаряте какъв е модела на ГЕРБ – подставени лица, отишли са при ПП, заклели са се във вярност и в крайна сметка се оказва, че половината правителство на ПП са били с ГЕРБ“.

„По същия начин Румен Радев си управляваше с  тях  - пет служебни кабинета са редени с ГЕРБ. Вижте имената в първия служебен кабинет – казвам го като началник на кабинет на президента, първият е реден с ГЕРБ, има имена, които са министри, зам.-министри, депутати. Но на Радев всичко му се прощаваше тогава. Моделът на ГЕРБ е на кукувицата - снася яйца в чужди гнезда“, посочи Калоян Методиев.

И в отговор на въпрос на водещата каза: „Радев и Борисов разиграват театъра, че са алтернатива един на друг – по модела Георги Първанов-Бойко Борисов. Абсолютно идентично – под индиго“.

В разговора за евентуален нов президентски проект политологът посочи: „Досега не сме имали президент, който да е правил по време на мандата си няколко политически проекта – да не забравяме, че ПП е негов политически проект. Сега, видяхме, върнаха мандата за минута-две и след това повече от час стояха при него, предполагам не са си говорили за метеорологичните условия“.

Калоян Методиев припомни: „Един проект беше стопиран зимата – тогава Пеевски го стопира. “3 март”, знаете, марката беше регистрирана, но стигна се до някакъв конфликт през януари – за стаите с кеша, за президентството, за кученца, след което Пеевски млъкна.

И сега Пеевски ще си плати цената за това, че като каза „А“, не каза „Б“ за това, което знае за президента. Сега вече е в слабата позиция. Тогава беше с ПП-ДБ, с Борисов в триумвират управляваха заедно. Сега едната група се разправя с него с идеята да управляват без него, но после ще започнат да се разправят помежду си. – мога да ви гарантирам какво ще се случи“, посочи политологът.

„През есента не знам как ДПС ще прави избори, буквално ще се изколят в смесените райони, в циганските махали. Не преувеличавам и не се шегувам. Смятам, че като български политолог, не просто трябва да анализирам, но и да предупреждавам“, подчерта Калоян Методиев.

В разговора за БСП: „За мен това ръководство – т.н. превратаджии, съжалявам, ако на някой ще му прозвучат като силни думи, - но, това за мен са едни карикатури, едни трагикомични образи, жалки, озлобени, самозабравили се. Гори ми отвътре, като гледам в Парламента как се опитват да унижават и Корнелия Нинова, Свиленски, изхвърлят ги от комисиите, разпределят си постовете в НС“, заяви Методиев.

„Нинова единствено ги предупреди, че правят нещата незаконно. Ето, мен ме изключиха в нарушение на Конституцията още не се е конституирало събранието, има решение на ЦИК и те решават да ме изключат. Те карат всичкото през просото“, реагира избраният от „БСП за България“, но вече независим народен представител.

„Корнелия Нинова беше спирачката, последната преграда срещу това, което описах като модел на ГЕРБ - на изсмукване през държавната и общинска власт, през това един президент да си прави партия, да вика вътрешната опозиция – както Първанов правеше, както Петър Стоянов правеше и както Румен Радев прави, за да разбиват определени партии. Моделът е един и същ.

Корнелия Нинова не позволяваше този модел да проникне в БСП. Затова беше целия бой, затова върху нея се изля толкова помия и затова се случи всичко”, заключи Калоян Методиев.