„В качеството Ви на министър на правосъдието и председателстващ Висшия съдебен съвет, разполагате ли с информация за броя магистрати, декларирали членство в тайни и други организации (по чл.195 а) от влизането в сила на Закона за съдебната власт през 2016 година до днес?“.

С този въпрос независимият народен представител Калоян Методиев се обърна към служебния правосъден министър Мария Павлова. Парламентарният въпрос относно декларирането на дейности в тайни неформални организации и общества, неправителствени организации в съдебната система, бе внесен от Методиев в деловодството на Народното събрание днес.

Независимият народен представител се позовава на чл. 195 а от Закона за съдебната власт (Нов - ДВ, бр. 62 от 2016 г., в сила от 09.08.2016 г.) (1), според който всеки съдия, прокурор и следовател, членовете на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет в едномесечен срок от встъпване в длъжност подават пред съответната колегия на Висшия съдебен съвет декларация за всички свои дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения по образец, утвърден от Висшия съдебен съвет.

При промяна се подава декларация за коригиране на декларираните обстоятелства в едномесечен срок от настъпването на промяната.