Външният министър в отговор до независимия депутат Калоян Методиев: От гледна точка на визовата политика на България, не се очаква Съветът на ЕС да гласува решение против премахване на проверките по сухопътните вътрешни граници

Следващият Съвет на ЕС е на 17 и 18 октомври 

„Внедрена ли е новата версия на Новата визова информационна система? Как работи? Продължават ли да са налице предишните проблеми с обмена на информация с шенгенската информационна система?

Успяхте ли да отстраните проблемите с Европейската комисия във връзка с неизправностите между българската и шенгенската информационни системи? Какви конкретни мерки са взети с оглед на предотвратяването на бъдещи инциденти?

Съществуват ли някакви рискове пред пълноправното ни приемане в Шенгенското пространство от гледна точка на визовата политика на България?“. 

С тези въпроси независимият народен представител Калоян Методиев се обърна към министъра на външните работи Иван Кондов. 

Депутатът сигнализира служебния  премиер Главчев за проблеми с издаването на шенгенски визи от българските дипломатически представителства и неизправности на информационната система.

На 8 август Калоян Методиев получи уверения, че предстои въвеждане на новата версия на Националната визова информационна система (НВИС) и че МВнР е в постоянна комуникация с Европейската комисия, заради откази на Шенгенски визи, издадени от България. 

„На 19 август 2024 г. Министерството на външните работи успешно въведе в експлоатация нова версия на Национална визова информационна система. В консулските служби при дипломатическите и консулските представителства на Р. България се приемат заявления за всички услуги, в това число, визи, български лични документи, заверки, дигитализация и др.“, заяви в отговора си до Калоян Методиев министърът. 

Според министър Кондов към момента не са отчетени проблеми с работата, комуникацията и свързаността между националната и шенгенската визови информационни системи. „За обезпечаване сигурността и работата на Националната визова информационна система Министерството на външните работи прилага всички мерки, заложени в договорите за поддръжка на системата и обслужващите я подсистеми. Предвижда се и увеличаване на кадровия капацитет с назначаване на допълнителни IT експерти“, става ясно от информацията на Външно министерство.

„Съгласно Решение 2024/210 на Съвета на ЕС от 30 декември 2023 г. Р. България и Румъния са пълноправни членове на Шенгенското пространство и прилагат в цялост разпоредбите на достиженията на правото от Шенген. Предстои Съветът да гласува решение, с което да се премахне контрола и по вътрешните сухоземни граници. 

В исторически план, в отсъствието на мигрантска криза и натиск по външните граници на Съюза, проверките по различните граници са премахвани поетапно и за други държави-членки на Шенгенското пространство. 

От гледна точка на визовата политика на Р. България, не се очаква Съветът на ЕС да гласува решение против премахване на проверките по сухопътните вътрешни граници“, съобщава в отговора си до Калоян Методиев министър Кондов. 

Следващият Съвет на ЕС заседава на 17 и 18 октомври 2024 г.