Отхвърлиха предложението ни за вкарване на райския газ в списъка с наркотичните вещества.

В България има епидемия на употребата му. Четири човека много се борихме от трибуната. Съвестта ни е чиста! Нито дума снощи в новините за този социален бич“.

Това заяви в пост в социалните мрежи независимият народен представител Калоян Методиев.

Ден преди това от парламентарната трибуна той посочи: „Факт е, че палиативните мерки в България не работят. По отношение на дисциплината сме под всякаква критика като общество, не сме дисциплинирана нация, това не е тайна за никого от нас. Така, че всякакво заравяне на главата в пясъка и изключване на проблема води до затваряне очи за разпространението на райския газ.

А сме свидетели на епидемия в страната, която обхваща все повече младите хора, възрастовата граница слиза, пред което и да е училище – писал съм статия, може да видите флаконите, които се търкалят, заяви независимият народен представител и един от вносителите на законопроекта, с който да се възложи на Министерски съвет да включи райския газ в списъка с наркотични вещества.

„Очевидно мерките, които приехме през 2022 г., когато вицепремиер беше Корнелия Нинова, са предприети важни стъпки, но не са достатъчни. Тогава в 8 ч. имахме оперативка, до 13 ч бяхме свикали заседание, на което всички институции дойдоха, дадоха становища. Благодарим на депутатите, за това, че се предприе бърза забрана. Но, не е достатъчно.

Не работи. 2 години по-късно продължаваме да говорим за епидемия сред децата. Става все по-тежък социален проблем – Иван Ченчев ги посочи. Ще добавя: Употребата на райски газ води до репродуктивни проблеми. За нация номер 1 в света по демографски негативни тенденции, е абсурд да не вземем мерки“, категоричен бе Калоян Методиев.

Той също се позова на европейски примери и сериозен дебат в Европа по темата:

„Във Великобритания: Азотният диоксид е класифициран като лекарство от клас С, контролирано съгласно Закона за злоупотреба с наркотиците, закон от 1971 г. ВВС: На 8 ноември 2023 г. е класифициран като наркотично вещество и е забранен, това, което искаме да направим и в България. Нидерландия: 60 убити на пътя, след употреба на райски газ – по данни на местната полиция. Великобритания отново – убити по пътищата, вследствие употреба на райски газ“, цитира примери Методиев.

И още:

„САЩ, Калифорния, Ирландия, Дания, Канада – започва да влизат регулации, тече политически дебат като у нас. В Германия през май 2024 г. министърът на здравеопазването казва, че този въпрос трябва да бъде решен - дали райският да се използва само за индустриални нужди, а не да бъде напълно забранен, „защото имаме проблеми, особено сред младите хора“.

В Нидерландия, която е шампион по либерализъм в Европа на всякакви видове субстанции, също правителството дебатира и иска да го забрани като заплаха за здравето и живота на младите хора“, посочи Калоян Методиев.

Независимият народен представител призова: „Да вземем решение и направим като британците – защото това е риск и за сигурността по пътя, и за младите хора и за обществото. Има ли социален проблем?

Има. Може ли с палиативни мерки да го решим? Не можем. Заплашени ли са децата в държавата с най-лоша демография? Заплашени са. Трябва ли ние като Народно събрание да се намесим? Британският пример се намесва след план за действие и направена връзка между антисоциалното поведение на младите хора, престъпността и връзката с райския газ. Да гледаме обществения интерес на първо място“, категоричен бе Калоян Методиев.