Промяната в България трябва да дойде от самите нас, но не подмяна пак със същите политици. Президентска република не е панацея, въпреки че държавният глава от две години е в нетипична функция – това заяви в подкаста на БЛИЦ за Властта Калоян Паргов. Той обяви и дълго обмисляно решение за политическия му път.

Оформяне на новия световен ред ще дойде след края на войната в Украйна. Европа е най- големият губещ от санкциите срещу Русия, те водят до отрицателни ефекти, чиито решения са върху гърба на данъкоплатците.

Икономическа криза ще продължи и след бойните действия, но в дългосрочен план България ще губи от политиката, която заема.

Друго измерение на войната е, информационното затъмнение. Там е слабото място на Русия заради спрените излъчвания на телевизионни канали и медиите.

Енергетиката е от ключово значение според Калоян Паргов. Тя е продължение на външната политика – кой на кого ще продава, и кой от кого ще взима суровина.

За него диверсификация не се прави с посредници на ГАЗПРОМ. И се пита - защо руският газ е с 30% по-скъп при действащ договор до 2022. Кирил Петков и министерски съвет взеха това абсурдно решение, пак за наша сметка, възмущава се той.

Калоян Паргов засегна и санкциите по Магнитски. Обясни, че това е насочване на правораздавателните органи в страната. Не е изненадан, че лицата в списъка са свързани със системни партии. Прави му впечатление, че БСП доминира. А ГЕРБ имат бивш министър на финансите за цвят.

"Корупция е смазочния материал на капитализма. Но има ли воля за спазване на закона?!" - това е въпросът, който си задаваме според него за поредните санкции с адрес САЩ.

Процесите у нас в последните години показват, че системата се е отдалечила от хората, все по- малко от тях гласуват. Има масов отказ да се отиде до урните и да се упражни конституционното право.

Партийните ядра са тези, които водят битката на терен - кой да управлява страната? За Калоян Паргов, който е член на БСП, тези които искат импийчмънт на президента Румен Радев, трябва да са наясно, че с обикновено мнозинство тази процедура не може да мине в парламента.

Противопоставянето по тази тема има глобално измерение - предсрочното освобождаване на държавния глава идва от разделението Изток - Запад, което личи и в народното събрание.

Военолюбците сред депутатите оставиха баланса за Румен Радев, който държи златна среда от конфликт между Русия и САЩ, който се води на територията на Украйна.

"Спирката на метрото е чакалнята на българина. Той все нещо чака: дядо Иван или чичо Сам, или Меркел да ни помогне".

Изборите през април все повече ще засилят потивопоставянето на партиите, защото на вратата чукат местните избори.

След 16 години в Столичния общински съвет, 10 от които председател на градската левица. Калоян Паргов направи съдбоносен избор да не участва повече, но това не означава, че няма да помага на БСП - София.

"Не съм оставил градската организация, въпреки конфликта ми с Корнелия Нинова. Но такива отношения са тест за всяка местна организация" - разкрива той неща от кухнята.

"Кариеризмът в БСП – ти ли остави партията или тя теб. Гледаме към изборите с хартиената бюлетина да нарасне резултатът. Какво ще правим на местните избори?!" - риторично попита той за предстоящите през есента.

Като общински съветни Калоян Паргов съжалява за консенсуса по темата Топлофикация - София. Предложението на социалистите получи подкрепата на ГЕРБ, ДБ и патриотите в СОС. Дори подкрепа от САЩ за намаляване на дълговете.

Но въпреки всичко не се стигна до външен мениджмънт на дружеството, което продължава да затъва. Пасивите надхвърлят 1 милиард лева.

Паргов се спря и на това как Борис Бонев като граждански активист е пробил в Столична община. Той се е обособил като партия от боричканията между ГЕРБ и БСП в местния парламент.

"Борис Бонев помогна през 2019 година на БСП за изборите, беше ни по скоро партньор. Но вече е партия "Спаси София". Това се очакваше, защото столицата на България определя посоката в политиката, но ГЕРБ губи почва на жълтите павета".

Като общински съветник с дълъг стаж Калоян Паргов наблегна на това, че Бойко Борисов не е премиер на страната, а парите към Столична община са спрени.

Изследването на магистрали и пътно строитрелство е новото занимание на Калоян Паргов, който заедно с експерти от Стратегическия институт за национални политики и идеи са изготвили карта с всички дисбаланци за пътищата в страна.

СИНПИ работи в партньорство с държавата, откъдето идват повечето пари за пътища. Оттам са стигнали до извода, че министър Иван Шишков не трябва да проверява дълбочината на асфалта. И дано това не е основната му дейност, докато заема поста.