Имаме амбицията да сме първи на изборите, въпреки че срещу нас стои конгломерат от партии. По-важното е какво ще направят те, за да приемат демокрацията и това, че властта не се дава само на един. Хората подреждат политическите партии така, защото искат коалиционно управление.

Важно е партиите да научат този урок, за да излезе държавата от политическата парализа, в която се намира, заяви пред БНТ Деница Сачева от ГЕРБ.

„Ние непрекъснато предлагаме решение как да се излезе от кризата, в която се намира. Вотът поставя ГЕРБ-СДС в позиция за управление.

Нима вотът на хората няма значение? В предишният парламент единствено ние успяхме да излъчим кабинет, който не мина с едва 4 гласа.

Ако пропилеем още една кампания, в която да се казва кой какво не може и с кой не може, хората ще загубят доверие в това, че политиката дава решение“, предупреди тя.

„Неистовото желание на Продължаваме промяната (ПП) да прекаляват с рекламата, ще им изиграе лоша шега.

Ние трябва ли да ги наричаме криптокоалиция? Не можем да приемем подобен тип опростяване. Хората очакват много ясни решение.

Ние изоставяме драстично в редица сектори в обществения живот. В момента ние сме държава-донор в ЕС – даваме повече, отколкото получаваме.

Нека говорим по конкретни теми, да започнем разговора за съдебната реформа“, изтъкна бившият социален министър.

Сачева коментира и новите имена в списъка „Магнитски“. „Нямам колебания, че Владислав Горанов ще докаже своята невинност.

Това е един несъразмерен удар спрямо ролята му в политиката. Въпросът е на чия страна трябва да застанем - на г-н Горанов или на човек с 19 обвинения.

До този момент единственият човек, който твърди такива неща спрямо г-н Горанов е човек с 19 обвинения, който се укрива от правосъдието и също е част от списъка „Магнитски“, посочи тя.

„Изнасянето на информация за български граждани в списъка „Магнитски“ е оценка за работата на всички български институции. Темата за правосъдна реформа не може да бъде победата над един или друг обществен интерес.

Ние сме „за“ съдебна реформа, но да приемем закон, писан на коляно между Коледа и Нова година. Ако това е законопроектът, който е изключително важен защо тогава ПП и ДБ не бяха в зала, за да го гласуват?“, коментира Деница Сачева.

По думите ѝ България има нужда от реформирани институции, които работят. „Ако имаше такива, нито една държава нямаше да си позволи да отправя подобни обвинения.

Искаме да се направи съдебна реформа, която да отчита освен професионалната и академичната общност и на политическите сили“, категорична е тя.

Деница Сачева обяви, че вярва в невинността на Владислав Горанов. „Не може той да бъде политическа жертва. Той е достоен човек и добър професионалист. Трябва да започнем да говорим за съдържателни политики и да направим така, че българските институции да са достатъчно устойчиви“, каза още тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук