До края на седмицата в ЦИК ще бъдат взети първите решения относно предстоящите предсрочни парламентарни избори. Това заяви председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред журналисти, след представянето на обновения сайт на Народното събрание.

Първото решение, което ще бъде взето, е свързано с условията и реда за гласуване извън страната. Ще трябва да бъде изготвен анализ, който да установи коко машини за гласуване са необходими за чужбина. У нас те вероятно ще бъдат същия брой като на изборите на 4 април. Трябва да се реши и къде ще бъдат съхранявани тези машини и какво е тяхното правно състояние.

"Договорът между ЦИК и изпълнителя е сключен за 9600 машини. Тепърва предстои да установим дали е прехвърлена собствеността на държавата. Разбирам от медиите, че цената на машините не е платена на изпълнителя“, уточни Нейкова. Освен това ще трябва да бъдат определени и допълнителни машини за гласуване, които да бъдат използване при възникване на проблем с устройствата.

Нейкова заяви, че няма изменения в Изборния кодекс по отношение на това къде ще гласуват гражданите. Те ще могат да извършват това по постоянен или по настоящ адрес. Новото е, че заявленията за гласуване по настоящ адрес ще могат да бъдат подавани чрез страницата на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), като вече няма да се изисква електронен подпис, както беше досега.