Към любимия си способ – евтината манипулация, прибегна „Капитал“ в опит да замаже фиаското, което съиздателят му Теодор Захов и останалите кадри на манифактурата за фалшиви новини, създадена от съдружника на Захов и подсъдим за аферата „ЕВН“ Иво Прокопиев, претърпяха в Брюксел, пише "Монитор".

В четвъртък Захов, придружен от бившия глас на Костов и издател на сайта „Медиапул“ Стояна Георгиева, „героя“ кандидат-стратег от „АРГОгейт“ и перо на заплата в сайта на подсъдимия Огнян Донев „Клуб З“ - Иван Бедров и от автора на издавания от енергийния бос Сашо Дончев в. „Сега“, представил се и като член на етичната комисия на СБЖ Светослав Терзиев, се пробва да залее и от столицата на Европа издателската ни група с лъжливите си опорни точки, с които ни атакуват от над година у нас. На сбирката, организирана през базирания в Лайпциг и субсидиран от ЕС Европейски център за свобода на предата и медиите, компанията бе подкрепена и от двама представители на друга част от манифактурата, заливаща публичното пространство в България с фалшиви новини - „Бивол“. Форумът обаче се превърна в трибуна за разобличаването на истинските лица на пропагандната машина. Причината е, че този път, въпреки всички опити информацията за срещата да бъде запазена в тайна от медиите, които не са от Фабриката за фалшиви новини, на него присъстваха главния редактор на „Монитор“ Любомира Будакова и зам.-главният редактор на Агенция „Монитор“ Наталия Радославова. Те

опровергаха основната опорка на „Капитал“ и присъдружните му издания -

че издателят Делян Пеевски държи монопол върху вестниците и разпространението на пресата в България, като припомниха, че регистрите в страната са публични и елементарна проверка в тях би показала, че той няма дял в дистрибуторски фирми. Както и че в страната се разпространяват 44 ежедневника, а в издателската група има само два национални- „Телеграф“ и „Монитор“, един регионален - „Борба“, един спортен - „Меридиан“, а също и седмичника „Политика“ и агенция „Монитор“. „Това са– няма телевизии, няма радиостанции. Говорим за два национални ежедневника при 44 на българския пазар. Да, в. „Телеграф“ е с най-големия тираж в страната, но нека припомня, че живеем в пазарна икономика, където кой какво чете се определя не от друг, а от читателите“, посочи Будакова. Тя подчерта също, че истинският проблем със свободата на словото не е този, който се опитват да изкарат „Капитал“ и присъдружните им медии, а с факта, че в страната се разпространяват фалшиви новини от тях, както правят и на самия форум. Припомни и че оглавяваният от Захов Съюз на издателите се пробва да наложи брутална цензура, като отказа да допусне до представянето на т.нар. „Бяла книга за свободата на словото“ всички медии извън тези, удобни за него и партньорите му олигарси. Така до форума преди две седмици не бяха допуснати не само представители на „Телеграф“ и „Монитор“, а и на други медии, в това число „Канал“ 3. Наталия Радославова пък обори друга преповторена от тях Захов и компания лъжа – че медиите ни получавали европейско финансиране, като подчерта, че по тази линия в издателската група не е влязла и стотинка. За сметка на това „Икономедия“ и „Сега“ са получили близо милион по линия на ЕС.

 

Статията на Капитал, в която манифактурата за лъжи отчаяно за пореден път се опитва да манипулира истината
Статията на Капитал, в която манифактурата за лъжи отчаяно за пореден път се опитва да манипулира истината

Както можеше да се очаква, в статиите в медиите от Фабриката за фалшиви новини за срещата в Брюксел не намери място почти нищо от тези думи. С изключение на повтаряния многократно от издателската ни група факт, че издателят ни притежава само 6 медии.

Капитал“ обаче се пробва да изманипулира дори и това

като забърка истинска фалшива новина с помощта на отговорничката на „Репортери без граници“ за България Полин Адес-Мевел. Повикана специално на форума, тя се ожали, че след като взела участие в срещата за „Бялата книга“ и дала няколко интервюта, била „тролена“ в социалните мрежи и получила „агресивно писмо“. Именно заради интервютата й, а и заради факта, че в презентацията на сайта на „Репортери без граници“ за България се твърди, че Делян Пеевски държи 80% от медийния пазар в страната, на 15 януари 2018 г. главният редактор на „Телеграф“ Васил Захариев изпрати писмо до Адес-Мевел и до борда на НПО-то, за което работи (виж факсимилето от статията, с която съобщаваме за писмото). “Ние не използваме тролове”, подчертаха в отговор на твърденията на Адес-Мевел в Брюксел представителите ни и допълниха, че тонът на писмото не е агресивен, а поводът за самото него е, че на сайта на организацията е публикувана неистина. Безпомощни пред фактите, от „Капитал“ обаче излъгаха в публикацията си, че Адес-Мевел е казала, че писмото е от „Канал“3 – думи, които тя не е изговаряла на форума, и отново се пробваха да манипулират истината, твърдейки, че има връзка между телевизията и издателската ни група.

 

Писмото, с което информираме, че главният редактор на Телеграф Васил Захариев е изпратил писмо до Адес-Мевел и шефовете й заради лъжливите твърдения.
Това е писмото, което  главният редактор на Телеграф Васил Захариев е изпратил писмо до Адес-Мевел и шефовете й заради лъжливите твърдения.

Връзката обаче е само една – и тя е, че и ние, и колегите спазваме етичните правила и търсим истината. Както и че и те, подобно на нас, бяха цензурирани от манифактурата за фалшиви новини, отказвайки им достъп до форума за т.нар. „Бяла книга“, в който взе участие и Адес-Мевел.