Според председателя на ЕНП Мария Капон, за да бъдат прекратени злоупотребите в Националната агенция по приходите, трябва да бъде създадена единна система, в която всеки гражданин да може да проследи къде отиват парите му.
Мария Капон смята, че липсата на единна система в НАП е покровителство на държавата да се краде. “Източването на ДДС, означава, че някой има интерес тази система да не функционира”, коментира тя. Договорът с фирма “Бул”, която трябва да направи системата е секретен, но аз го проучвам от петък. Сключен е през 2004 г. и има седем анекса, посочи тя. Лидерът на ЕНП предупреди, че данъчната система в момента след разигралите се скандали е стресирана. “Ние трябва да знаем, че и аз желая успех на новия председател на НАП, въпреки че не вярвам, че той има времето да се справи със ситуацията, защото ще трябва наистина достатъчно дълго време да работи. Но най-лошото е рискът да фалират малките фирми. Сега няма данъчен служител, който да възстанови 5, 10 или 15 хиляди лева на тези, които чакат оборотните си пари. Защото заради голямата мафия, заради голямото източване, ще пострадат малките фирми, които няма да могат днес да възстановят ДДС”, заяви Капон.

Тя обясни, че още пред 2006 година е попитала тогавашния министър на здравеопазването Радослав Гайдарски защо след като не функционира системата в Националната агенция по приходите, се взима същата фирма в здравната каса.
Според нея липсата на електронна карта на пациентите и на единна система създава много добри условия за отклоняване на средства. По думите й в списъците на касата има 30 процента мъртви души, които не са регистрирани при личен лекар или съществуват само в системата. Капон заяви, че това е един от най-разпространените начини за източване на средства.
Тя настоя договорът с фирма “Бул” да стане публичен. /БЛИЦ