Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократични методи и инструменти. Демонтажът на порочния модел не може да се случи чрез същия модел. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след консултацията при президента Румен Радев.

"Трябва да има добра основа за диалог. Да се възползваме от ситуацията и да произведем ясни национални приоритети на база партийните си приоритети. Да има ясна програма с ясни срокове за изпълнение за следващото правителство и оттам нататък да се търси подкрепа за правителство", каза той.

Запитан в какви случаи ДПС ще подкрепи правителство на ИТН, политикът отвърна: "Безусловна подкрепа няма. Възстановяване на нормалността в политиката и на демокрацията - условия, от които няма как да се откажем. Второто, което би трябвало да се произведе в диалог е програма за ускорено икономическо развитие на страната".

На въпрос ще искат ли ДПС да имат свои министри във въпросния кабинет, Карадайъ отговори: "Първо трябва да определим националните приоритети. Отговорността се носи от политическите партии, които подкрепят програмата. Съставът е второстепенен и последващ етап".

"Всеки си ползва инструменти в предизборната кампания. За всеки е ясно, че ДПС, с изключение на правителството на Орешарски, последните 12 г. винаги сме били в опозиция и в опити да отстоим демокрацията. За жалост демокрацията има криза днес", заключи той.