Провеждат се консултации на президента Румен Радев с представители на ДПС. 

Добре дошли в президентската институция. Знаете, че днес е денят за консултации с парламентарно представените партии за създаване на кабинет, Ние наскоро проведохме консултации. Аз се надявам и съм обнадежден от това, което виждам до тук, че начинът за създаване на кабинет е друг. Радвам се, вашата парламентарна група е тук. Вие знаете какви са приоритетите, заяви президентът Румен Радев.

Всичко това представя една отговорна задача пред българския парламент да излъчи едно отговорно правителство. Формулата е друга.


Предстои да се решават важни въпроси като приемането на плана за възстановяване и устойчивост. Едно служебно правителство задължително трябва да го внесе

Надявам се да бъдете много полезни в дискусиите и до колко вашата програма акумулира.

Формулата е ясна – диалог, конструктивност, отвореност. Бих искал да видя как вашата партия вижда тази формула за намиране на архитектура за кабинет.
 

От своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви:

Г-н президент, на тема диалог и възстановяване на нормалността бе и мотото на нашата партия.

Не сме преставали да призоваваме всички за възстановяване на нормалността и демокрацията , а това минава през диалога. Изборните резултати показват, че суверенът иска на база диалог да се случват нещата.

Ние уважаваме волята на суверена и се съобразяваме с тов
 

а. В момента в това НС може да има основа за диалог, защото ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран.

От нас се иска трудното. Да започне истинският диалог за бъдещето на страната. Вие казахте, че е важно съставянето, да, може би е важно от историческа гледна точка с ясни приоритети, но по-важното е с каква програма ще се изпълнява. Ние това сме го показвали във времето.

През 2017 след изборите ние призовавахме да се направи програма с ясни национални приоритети и да се търси широка подкрепа в НС около програма с ясни приоритети. Сикурно си спомняте и първия консултативен съвет, който проведохте вие. Тогава нашият призив беше да се определят националните приоритети на страната. Днес има добра основа това да се случи.

Ние от ДПС не веднъж сме заявявали, че сме гарант за стабилността и демокрацията на нашата страна. Нашата формула е ясни приоритети, а след това конкретен състав.




БЛИЦ припомня, че първи при президента в 9 сутринта се появиха представители на ИТН. Въпреки призива на държавния глава Тошко Йорданов заяви, че ако се наложи формацията на Слави Трифонов е готова за нови избори и всичко зависи от това дали останалите партии са готови на компромиси и обединение по приоритети.

Йорданов бе категоричен, че ИТН няма да се коалира с никого, а преговорите са с цел да се види дали имат допирни точки по политики с останалите парламентарно представени партии, освен ГЕРБ.

От ГЕРБ пък се оказаха от консултациите с президента. По думите им диалогът отдавна вече не съществува, а Румен Радев е разединител. Десислава Атанасова уточни, че за ГЕРБ е чест да е опозиция в така създалата се ситуация.

Трети при Радев се появиха представители на БСП начело с Корнелия Нинова. Държавният глава подчерта колко важна роля играе Столетницата и то не само математически за съставянето на правителство.

Нинова пък обеща, ако не се стигне до гласуване на правителство с мандат на ИТН, БСП да предложи свой вариант за управление, стига да получи мандата. 

Четвърти по ред на консултации при държавния глава бяха представители на Демократична България. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!