Нова национална цел на България посочи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на движението за президент, по време на първото си предизборно събитие в страната. Кампанията на Движението за президент, вицепрезидент и народни представители тръгна от Видин, където водач на листата на ДПС за 47-ото НС е зам.-председателят на партията Станислав Анастасов.

Заедно с него на представянето на кандидатите на ДПС присъстваха Искра Михайлова, кандидат за вицепрезидент, издигнат от ДПС, президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, народни представители от видинската листа на ДПС.

Днес ние от ДПС имаме самочувствието да посочим ясна национална цел за България - да достигнем средните европейски стандарти на живот, заяви Карадайъ. И уверено допълни: Можем да го направим.

Пред препълнената зала във Видин, лидерът на ДПС припомни, че днес приоритетите на Европа са зелената сделка, дигитализацията и гражданското общество, за да има ускорено икономическо развитие за ЕС. Ние от ДПС дефинирахме тези цели още през 2016 г., изведохме ги като приоритети през 2017 г. - за да има нашата Родина България ускорено икономическо развитие, каза Мустафа Карадайъ.
 



Тогава другите партии се отнесоха малко с насмешка, но през 2020 г. това станаха приоритетите на целия Европейски съюз. Именно затова ние с г-жа Михайлова имаме самочувствието да посочим ясната и категорична цел на България - достигане на средните европейски стандарти на живот. И то не някога, а още отсега да работим за ускореното икономическо развитие на страната си, каза лидерът на ДПС.

За мен е огромна чест да бъда кандидатът за президент, издигнат от Движението за права и свободи, обърна се към хората Карадайъ. И заяви: "Времето наистина е историческо. Г-жа Искра Михайлова каза, че мнозина се оправдават с решения, взети в Брюксел. Но ние от ДПС не се оправдаваме с тях. Ние активно участваме в процеса на вземането на решения в Брюксел".

Кандидатът за президент на ДПС припомни европейския старт на кампанията си, която започна от Хага и Брюксел. Там Мустафа Карадайъ имаше разговори с евродепутати, еврокомисари, участва в срещата на либералния връх заедно с 8 европейски министър-председатели.

Всичко това ми даде увереността да застана пред вас като кандидат за президент, издигнат от ДПС, каза Карадайъ и специално представи пред хората президента на АЛДЕ Илхан Кючюк. В голямата европейска партия, която е трета по сила в Европейския парламент, членуват 60 либерални партии от ЕС, тя има петима еврокомисари и председателства Съвета на премиерите, членове на ЕС.
Президентът на тази партия е от България, от ДПС - Илхан Кючюк, изтъкна Карадайъ. И допълни, че и президентът на европейските млади либерали е българка от ДПС - Антоанета Асенова. Това е нашата Ани, нашата Тони, поне ние така се обръщаме към нея, тя е оттук, от Видин, каза лидерът на Движението. И подчерта, че няма друга партия в България, която да заема двете най-важни позиции в своето политическо семейство. Това е признание за работата на Движението като либерална партия в България и в целия Европейски съюз.

Мустафа Карадайъ продължи с примерите, изтъквайки приноса на кандидата за вицепрезидент на ДПС Искра Михайлова. Тя е заместник-председател на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент - третата по големина група в Европарламента. Атидже Алиева - Вели пък е в центъра на земеделската политика за целия ЕС. Така работи ДПС в Европа. По същия начин, с такава енергия, хъс и сила, работим и в България, каза Карадайъ.

"Президентът на Република България има много важна роля в политическите процеси, независимо че някои казват, че няма власт. Президентската институция е много важна и по Конституция. Президентът трябва да олицетворява единството на нацията. А точно ние заедно с г-жа Искра Михайлова олицетворяваме единството на нацията. Така, както ДПС 30 години сме правили в България. Ние сме заложили жалона на българския етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган и 30 години ние вървим по този път с основна философия за правене на политика - философията на заедността", каза още Мустафа Карадайъ.
Българският президент трябва да бъде гарант за спазването на Конституцията и законите на страната, а и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа и държавата. Точно това олицетворяваме ние с г-жа Михайлова, точно това сме правили във всички години, в които се занимаваме с политика, каза Мустафа Карадайъ.

Той бе категоричен, че президентът трябва да предлага обединяващи национални каузи. "Така, както ние от ДПС още в зората на демокрацията през 1991 посочихме мястото и пътя на България. Казахме, че мястото е ЕС, но за да стигнем там първо трябва да станем членове на НАТО. Така успяхме да убедим и десните, че това е правилното решение, а след това и левите в България. А след обединението на политическите сили, успяхме да постигнем консенсус и в обществото. И когато ДПС участваше във властта през 2004 г. станахме членове на НАТО, а през 2007 - и членове на ЕС.", заяви лидерът на ДПС.

Изведнъж след 2009 г. загубихме и целта и посоката. Минаха и президенти, минаха и премиери, но цел няма. Затова днес ние от ДПС имаме самочувствието да посочим нова ясна национална цел за България - да достигнем средните европейски стандарти на живот, обобщи Мустафа Карадайъ.
За мен е огромна чест, гордост и отговорност да към кандидатът на ДПС за вицепрезидент на България, заяви и Искра Михайлова.

Кандидатирам се, защото вярвам, че демокрацията има бъдеще в България, вярвам в държавността, вярвам, че всички заедно, обединени, можем да направим така, че страната ни да е по-добра, по-хубава и по-приятна за живеене, да е модерна държава, която дава просперитет на всички граждани, допълни Михайлова. И подчерта: "Имам самочувствието да се кандидатирам за вицепрезидент, защото имам подкрепата и силата на ЕС.".

Тя обърна специално внимание на културното наследство на Видин, което е достойно да бъде част от европейското културно наследство.

Направихме ли нещо? Да, някой и друг проект. Но можем да направим нещо много повече. Да направим така, че цяла Европа и целият свят да разберат къде е Видин и тук да се стичат хора, които да дават работа, хляб, поминък и просперитет, категорична бе Искра Михайлова.

Започваме кампанията от Видин не само заради историческото му и културно значение, но и заради мястото на Видин в политическата биография на ДПС, каза пред огромната аудитория Илхан Кючюк, президент на АЛДЕ. И обясни: "Защото още преди много години бе развенчан митът, че Движението за права и свободи е заключено само в определени области и райони на България. Днес започваме кампанията си оттук, за да кажем - идваме със сериозни намерения във Видин, да говорим за бъдещето и перспективата пред Северозапада. Да говорим сериозно и аргументирано, по европейски.".

Станислав Анастасов, заместник-председател на ДПС и водач на листата на ДПС за Видин направи най-емоционалното изказване: "Много съм развълнуван, защото това е исторически момент. Никога досега Видин не е получавал толкова силна делегация не само от ДПС, но и от която и да е партия в страната. И да не се лъжем: Никоя друга партия не може да доведе тук председател на партия, кандидат за президент, кандидат за вицепрезидент, който е заместник-председател на третата по големина група в Европейския парламент и президент на третата по големина партия в Европа. По една проста причина, никоя друга партия няма такива сериозни позиции едновременно в Европа и в страната."