Предварително разобличихме ГЕРБ и БСП в съглашателство и сега финансирането на партиите е еднакво и справедливо - 0 лв. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти, след като депутатите отхвърлиха предложенията за размер на партийни субсидии, съобщава "Фокус".

"С оглед на окончателното гласуване и прегласуване на чл. 64 окончателният резултат е 0 лв., т.е. справедливо, еднакво финансиране на всички политически партии. Това се получи в резултат на това, че днес предварително ги изобличихме в съглашателство и предотвратихме една огромна несправедливост.

Това, което се предлагаше, обслужва само големите партии ГЕРБ и БСП и ощетява всички по-малки и средни партии. Затова в момента е еднакво справедливо към всички - 0 лв", каза Карадайъ.

"Направиха се опити за консултации за субсидиите, в които ГЕРБ не участваха и при тази ситуация най-справедливо е това, което се случи в зала", каза от своя страна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Според него няма какво да се направи по правилник за гласуване на партийните субсидии.

Той посочи, че може да бъде внасяно предложение след като се публикува Закона за държавния бюджет.

"Ние многократно предупредихме, че темата за партийните субсидии е достатъчно сериозна и че по нея управляващото мнозинство обеща да предизвика консултации преди приемането на бюджета, за да се изработи справедлив механизъм за всички политически партии, за демократичния процес и да отговори на изискванията на хората.

Това не беше направено, направиха се някакви опити за консултации, в които от ГЕРБ не участваха. При тази ситуация най-справедливо е това, което се случи в зала", допълни още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев заяви, че ДПС ще участва винаги в консултации. "Моделът, който беше отхвърлен е модел, предложен от ДПС в годините и отстояван от ДПС в годините и ние винаги сме стояли зад него.

"Едно предаване, решило да се превърне в политическа партия, проведе един неинформиран за българските граждани референдум. Сега всеки да си сърба попарата от политическото поведение", допълни още Цонев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ