На 26 април 2020 г. ще се проведе национална отчетно-изборна конференция за нов председател и Централен съвет. Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след проведеното днес заседание на ЦС на движението, съобщава БГНЕС.

Денят 26 април е символичен, защото на тази дата преди 30 години е регистрирана партията. Срещата трябваше да се проведе преди около година, но заради изборите 3-годишният мандат на Карадайъ беше удължен.

„Най-нормално е да има конкуренция за председателския пост. Предстоят много отчетно-изборни събрания, 265 общински и 28 областни конференции. До 19 април е крайният срок за писмени предложения и издигане на кандидати“, уточни още лидерът на партията.

Движението направи анализ на проведените местни избори. „Изборните резултати са много добри ДПС, над 25% увеличение на представителите на местна власт на партията. В цифрово изражение това са 916 общински съветници, 47 кметове на общини, 681 кметове на кметства“, отчете Карадайъ.

По време на заседанието е отчетено, че на тези избори има отстъпление от демокрацията при начините и методите за правени на избори.

По време на Централния съвет днес ДПС прие и две декларации – едната с призив за борба срещу арогантността и цинизма на управлението.

Другата декларация е с призив за конструктивен и надпартиен диалог за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието върху жени и деца, както и за преодоляване на популистките тълкувания на актове , касаещи основаното на пола насилие в името на закрилата правата на човека.

Мустафа Карадайъ коментира, че хората, които са били с Бойко Борисов в САЩ „показаха съдържанието. Тепърва ще предстоят коментарите и анализите”, заяви лидерът на партията и по този начин не даде ясна оценка за постигнатите договорки на премиера с Доналд Тръмп в Белия дом.