С тази сесия ще затворим страницата на един противоречив период. Управлението беше без реформи, но с доста самохвалство. След два мандата на ГЕРБ кризите се задълбочават, икономиката е в колапс, доверието в бизнес климата е нарушено. COVID кризата направи видимо положението в здравната система.

Това каза Мустафа Карадайъ, председател на ДПС, на откриването на парламентарната сесия днес.

В по-голямата си част законодателството е в хаос и разрушава доверието на гражданите в институциите според Карадайъ. Като пример даде поправките в ИК. Той каза, че се създават условия за политическа нестабилност и парламентарна криза.

По темата за бюджета Карадайъ заяви: „Раздаването на средства цели предварително гарантирана служебна победа на управляващите.“.

Председателят на ДПС определи идващите избори като най-важните от 1989г.: „Как и след колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който унищожава демокрацията в страната.“

Той подчерта, че трябва да се загърбят предразсъдъците и да се живее в мир: „Разделеното общество не може да успее. Избирателите са тези, които ще кажат колко бързо страната ще навакса изгубеното време и ще започне икономически възход.“.

Според Карадайъ следващите управляващи ще трябва да се справят с икономическа и здравна криза. Той допълни, че трябва да има толерантност и уважение към различието, както и че в многообразието е заключен успеха.

Председателят Карадайъ представи програмата на партията: „ДПС ще изпълнява мисията си за гарантиране правата и свободите на човека, както и териториалната цялост на страната.

ДПС ще представи програмата за икономическо развитие, високи технологии, водородна икономика, включване на гражданите във формирането  на политическите решения. ДПС ще участва активно в приложението на Зеления пакт на ЕС.“.

Той допълни, че от правителството с изисква да организира честни избори. Като основен фокус посочи възможността на диалог вместо "патриотарска реторика".

Според него кризата изисква спешни мерки. Карадайъ завърши с апел за избор на модел на бъдещето на България.