Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ открои какви са предложенията на Движението за промени в Конституцията на извънреден брифинг.

Като съдържание – ВСС го разделяме на 2 – Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите. Като тези, които досега са били във ВСС, да не влизат в тези съвети, а именно - председателят на ВКС, председателят на ВАС, главният прокурор и министърът на правосъдието“, уточни Карадайъ.

„Нашият проект е те да не влизат в тези висши съвети. Съветите да са от 13 души, които да се избират от НС с 2/3 мнозинство.

Предвиждаме ограничението за двойното гражданство да отпадне от конституцията. Искаме правото да бъде избиран българският гражданин, като неотменимо право“, каза още Карадайъ.

Реформите да ги разглеждаме не като смяна на персони, а като реформи в правосъдната система.

Лидерът на ДПС коментира и правомощията на главния прокурор.

"Разглеждаме и преразглеждаме правомощията на Главния прокурор. Надзора го прехвърляме на по-горните институции на прокуратурата, а не на главния прокурор.", каза още Карадайъ.

Той коментира и създаването на временна комисия за промени в Конституцията.



В момента се прави една комисия за промени в Конституцията, без да има такива предложения. Политическите разговори се правят по начина, по който ние го правим. Седнали сме и си написали домашното. Ангажирали сме хора, които да ни направят експертния анализ. Влезли сме в разговори с другите парламентарни групи. И тогава да пристъпваме към действия. А какво ще прави тази комисия. Имаме постоянна комисия, тази новата какво ще прави?", запита риторично той за съставената днес временна комисия с шеф Христо Иванов.

Карадайъ изброи и кои експерти са участвали в групата, която да им съдейства. "Бившият конституционен Пламен Киров с неговия екип активно е участвал и други бивши конституционни съдии. Това са активно днес действащи магистрати, защото те имат практика от съдебната система, юристи от нашата партия".

Карадайъ коментира и премиера Кирил Петков. "Докато бях в Брюксел чух премиера. Той обявява кой е бил престъпник, кой е бил корумпиран и разказва как той подготвя доказателства, за да арестува различни хора. Виждаме какво става – общините бедстват, болници, училища не могат да си плащат сметките“, каза Карадайъ и даде за пример и няколко общини в Родопите, които са били в бедствено положение, но се е наложило да се справят с частна помощ.

"Г-н премиера обявява, че ще им праща проверки, а не съдействие и помощ. Хората с частни средства направиха пътищата проходими, за да може да им се доставят лекарства и помощ. В момента вместо да им се съдейства, той обявява кой е бил престъпник. Нещо повече, той става рецидивист в нарушаването на Конституцията. По Конституция има разделение на властите. Това не влиза в компетенциите на премиера. Опитва се да се държи с изявленията, които прави малко като монарх, като цар Киро", каза още той. 

"България си има цар и Всевишният да му дава дълъг живот, това е Симеон Втори", уточни Карадайъ.

"Заканата им за промени в КПКОМПИ нали чухме как ги обявиха - „Реформи трябва да има и трябва да слоим наши хора“. Ще се разправят с кметовете на опозицията, разбираме ДПС и ГЕРБ, защото те нямат свой кметове. Вместо да се помага на хората, саморазправа. Както ЦАР Киро обяви, че ще ходи пеша, НСО му разнася храната", обяви още лидерът на ДПС.