Нямаме никакво намерение да лишаваме бойните способности на армията заради епидемията от коронавируса, каза днес в Шабла военният министър Красимир Каракачанов, който присъства на съвместните стрелби "Шабла 2020" на едноименния полигон.

Той допълни, че за проектите за бойна машина и кораби на армията има забавяне, защото заради пандемията не е можело да се водят преговори.

Според министъра забавянето ще се навакса. Той съобщи, че на 15 юни започват преговорите с немската фирма за двата кораба. Проектът за бронираните машини е малко по-назад във времето, но забавянето също е заради коронавируса.

За да има повече нальот от пилотите, трябва да има повече техника, каза Каракачанов в отговор на въпрос. През последните няколко години ние правим всичко възможно да възстановим и да въведем в експлоатация всички летателни платформи, посочи той.

Каракачанов припомни, че участвалите днес в демонстрациите хеликоптери Ми-17 и Ми-24 буквално до преди година не са летели. Ако има повече техника, на която да се лети, и пилотите ще имат повече нальот, допълни министърът.

На малко самолети много хора не могат, за да натрупат необходимите им умения, смята министърът. Той каза, че имаме проблеми с ремонтите на МИГ-29.

По два от петте договора, които имаме, има забавяне от руска страна. Той обясни, че предявяването на претенции не решава проблема и се търсят алтернативни варианти, с които да се поддържат в летателна годност поне осем самолета МИГ-29.

За СУ-25 министърът каза, че от белоруска страна са поискали един месец отсрочка заради пандемията и първият ремонтиран самолет ще пристигне през август, вместо през юли.

От началото на септември ще бъде възстановена кампанията на министерството "Бъди войник", съобщи още Каракачанов.

В отговор на въпрос министърът каза, че правителството си върши работата. Ако вътре управляващата коалиция не си създава проблеми - двата фактора ГЕРБ и "Обединени патриоти", мисля, че правителството е стабилно, каза още той.

Атаките срещу управляващите са част от нашето политическо ежедневие, каза Каракачанов и допълни, че атаки има срещу всички министри.

Според него 8-10 месеца преди изборите атаките са нещо нормално и регулярно. Моята амбиция е да си свърша работата като министър на отбраната, обобщи Каракачанов.