Щом Република Северна Македония не иска да води преговори, няма да влезе в ЕС. Това каза пред „Фокус“ министърът на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов във връзка с интервю на президента Стево Пендаровски, в което той твърди, че всички в България са обединени около политическите възгледи, които пречат на РСМ да влезе в ЕС и че Македония не може да води преговори за език и идентичност.

„Естествено, че българското общество е обединено по темата Македония. 84% от българите са категорични, че отстъпки с българската идентичност и история не могат да се правят. 84% от българите са категорични, че България не може да толерира политиката на омраза, която Скопие създава, чрез образователната си система и че това не може да се търпи. Ако Пендаровски и скопските политици смятат, че няма за какво да преговарят, няма да влизат в ЕС. Всичко е просто и ясно“, каза той.

В листите за гласуване на няколко общини у нас фигурират имена на македонски политици, обърна внимание Каракачанов. Той напомни на македонците с българско гражданство, че могат да се ваксинират у нас безплатно, тъй като в РСМ все още няма ваксини и текат корупционни скандали с доставките им.

Каракачанов уточни, че става дума за 120 хил. граждани на Македония, които са граждани и на България. Според него спорът с Република Северна Македония ще приключи тогава, когато северномакедонските политици престанат да се държат като севернокорейски, както и когато разберат, че света не се върти около техните исторически измислици.

Притеснително е, че да се наречеш българин в Скопие все още се смята за престъпление, добави лидерът на ВМРО.

Според него македонските политици се надяват, че у нас ще има ново правителство, което ще се отнесе пренебрежително към македонския въпрос или ще се поддаде на натиска, упражняван от някои европейски държави по въпроса. Такова правителство няма да има и ВМРО няма да позволи това да се случи, категоричен бе Красимир Каракачанов.