Министърът на отбраната Красимир Карачаканов има уверения от премиера Бойко Борисов и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба. Това заяви в Смолян министър Красимир Каракачанов. 

Той поясни, че продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. 

„Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия“, допълни министърът на отбраната. 

„500 години хранихме чужда армия, стига толкова“, смята вицепремиерът. 

„Рисковете в света стават все повече и приближават към границите на България“, посочи министър Каракачанов. Според него младите хора в България трябва да имат военна подготовка. 

Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения. Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. 

По негови данни незаетите места в системата на отбраната в национален мащаб са 5500. За проблемите с недокомплекта са отделени 30 млн. лв. от отпуснатите 105 млн. лв.

„За да има държава, да се охранява животът и здравето на хората, териториалната цялост на България, трябва да има армия“, категоричен е вицепремирът Каракачанов. 

Той предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба. „Заплахите към тях са много по-малки отколкото са заплахите към нас, държавите от Южна Европа или Балканския регион“, допълни Каракачанов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!